Martin Bohunický Rôzne

Prehľad: Takýto bol rok 2012 v Šali

Čo priniesol rok 2012 z pohľadu nášho mesta? Ktoré udalosti rozhýbali verejnú mienku a najviac zaujali Šaľanov? Prinášame vám prehľad najdôležitejších udalostí uplynulého roka.

Január

Úvod roka bol rušný predovšetkým pre mestskú časť Veča. Hoci nevydarenú rekonštrukciu ul. Hollého koncom roka 2011 mesto prebralo, rozhodne nenechalo veci ležať ľadom a zabojovalo o nápravu nedostatkov. Po peripetiách tak napokon všetko dopadlo dobre.

Reforma Daňovej správy pre občanov nášho mesta príliš veľké zmeny neznamenala, z Daňového úradu Šaľa sa stalo Kontaktné miesto Šaľa.

Trestná činnosť sa niesla predovšetkým v znamení alkoholu. V meste zarezonovala nahlásená bomba v budove Kauflandu, ako sa však neskôr ukázalo, bol to len alkoholický exces 28-ročného muža. Ten sa po nahlásení bomby sám zdvorilo predstavil.

Február

Digitalizácia kina bola v nedohľadne, preto sa od februára nahlas hovorilo o postupnom zániku mestského kina. Ako sa ukázalo o pár mesiacov neskôr, obavy boli zbytočné a Šaľa bude vysielať digitálne.

Celý mesiac sa na Slovensku niesol predovšetkým v znamení kauzy Gorila, všetky protesty však boli koncentrované do väčších miest a Šale sa tak príliš nedotkli.

V úplnom závere mesiaca obhájila titul Futbalistka roka hráčka FK Slovan Duslo Šaľa, Eva Kolenová.

Marec

Traja policajti zo Šale, Ivan Takáč, Marek Straňák a Ľuboš Blažo boli ocenení ministrom vnútra , Danielom Lipšicom, medailou za obetavosť v službe aj mimo nej. Ľuboš Blažo cestou zo služby objavil na zemi nehybné telo staršieho pána, okamžite začal s oživovaním a zavolal na pomoc aj svojich kolegov. Policajti síce starčeka napokon nezachránili, no ukázali pohotovú reakciu a skvelý príklad pre svojich kolegov.

O pár dní neskôr sa odohrala veľká dráma v Kajali, keď 61-ročný muž najskôr zastrelil svoju družku a následne poranil aj jej syna. Muž napokon obrátil zbraň aj proti sebe.

Marec možno označiť prívlastkom volebný, konali sa totiž predčasné parlamentné voľby. V okrese Šaľa zvíťazila strana SMER-SD, nasledovaná stranou MOST-HÍD a SMK.

V závere mesiaca hostili naši futbalisti juniorku bratislavského Slovana a v kľúčovom zápase o postup do druhej najvyššej súťaže zvíťazili s prehľadom, 3:0.

Apríl

V apríli sa rozpútal boj o nemocničný park v Šali. Mesto Šaľa a Nitriansky samosprávny kraj, ktorý je vlastníkom pozemku nedokázali nájsť spoločnú reč.

Rezonovala aj téma kamiónovej dopravy. Šaľania si povedali DOSŤ! a na kruhovom objazde zorganizovali protestnú akciu. Tá svoj účel splnila.

Škrty v rozpočte zasiahli aj oblasť kultúry. Vášne rozpútalo rozhodnutie mesta o zrušení tradičných Večianských slávností. To otvorilo aj otázku, či sú peniaze medzi mestské časti delené spravodlivo. Údajne sa však v roku 2013 nepočíta so Šalianskym jarmokom a Večianske slávnosti sa na kultúrnu scénu vrátia.

Máj

Mesiac začal veľmi smutnou správou z okolia Palárikova. Mladý manželský pár s Trnovca nad Váhom tam pri autonehode prišiel o život a zanechal za sebou 3 malé deti.

Radosť nám robili hádzanárky. Tie v semifinále WHIL vyzvali dievčatá z Partizánskeho a po jednej domácej výhre a jednej prehre vonku zabojovali naplno, v dvojzápase zvíťazili 29:30 pp resp. 13:20. Vo finále však naše hádzanárky nestačili na tradičného rivala z Michaloviec a podľahli mu hladko, 0:3. Iuventa si tak zabezpečila ďalší majstrovský titul.

Finálovú účasť si zabezpečili aj futbalistky Šale, vo finálovom zápase Slovenského pohára však nestačili na silný Slovan Bratislava. Dievčatá podľahli súperovi pomerom 0:2.

Dlhý príbeh okolo domova dôchodcov na Nešporovej ulici sa chýlil ku koncu, mesto získalo peniaze z eurofondov a konečne tak začala výstavba.

Jún

Úspešné týždne pre šport v meste zavŕšili futbalisti, ktorí si tri kolá pred koncom ročníka zabezpečili účasť v druhej najvyššej súťaži. Na definitívu stačila aj domáca bezgólová remíza proti Šamorínu.

Prvý júnový deň sa Šalianske kostoly zapojili do celoslovenskej akcie s názvom Noc Kostolov. Veľmi vydarená akcia s úžasnými vystúpeniami bola tou najlepšou pozvánkou pre ďalšie ročníky.

V priebehu mesiaca polícia chytila po dramatickej naháňačke tzv.“fantóma klenotníctiev“. Muž bol zatknutý už v minulom roku, napriek početnej trestnej činnosti však bol po niekoľkých mesiacoch nepochopiteľne prepustený. Za zmienku stojí, že jeho bývalá družka je od roku 2001 nezvestná a jej telo sa nikdy nenašlo.

Júl

Prvý mesiac prázdnin zaznamenali policajti skutočne skvelý úlovok. Podarilo sa im zabaviť priestor s 254 rastlinami marihuany. Traja mladíci boli následne obvinení z nedovolenej výroby omamnej a psychotropnej lát­ky.

Výstavba domova dôchodcov narazila na prvé problémy pomerne skoro. Najskôr prišlo k dvojtýždňovému sklzu pri začatí prác, neskôr sa ukázalo, že harmonogram prác je pripravený veľmi nedôsledne a môže spôsobovať problémy.

Futbalisti Šale zaznamenali úspešný vstup do druhej ligy, keď zdolali Dolný Kubín na ich trávniku pomerom 2:4.

August

To, že zlodeji sa nezastavia už naozaj pred ničím, dokázal 41-ročný muž z okresu Šaľa. V Ružomberku vnikol do kostola a vypáčil pokladničku na milodary.

Leto bolo našťastie pomerne pokojné a v našom meste sa okrem vydarených kultúrnych podujatí toho príliš neudialo.

Stavebné práce sa rozbehli aj v centrálnej mestskej zóne, dodávateľom sa stala firma AVA-stav, ktorá ponúkla o 50% nižšiu cenu, než bolo plánované. To vzbudilo mnoho otázok a nedôveru občanov. Vzhľadom na diery v zákone však muselo mesto ponuku prijať. Revitalizácia má priniesť rekonštrukciu amfiteátra, novú oddychovú zónu so zeleňou a fontánou, rekonštrukciu ulíc M.R.Štefánika a Školská, rekonštrukciu autobusovej zástavky a chodník pre cyklistov a korčuliarov od ulice Pázmáňa k násypu.

September

Za vraždu Jozefa Kaciana z februára 2010 bol konečne vynesený rozsudok. Objednávateľ dostal trest odňatia slobody na 22 rokov, nájomný vrah si posedí za mrežami o tri roky viac.

Šalianski futbalisti pokračovali vo výborných výkonoch a počas celej jesene sa držali lídrov súťaže. V septembri zarezonovala aj kauza pančovaného alkoholu, preto bol predaj určitých liehovín na území Slovenska zakázaný.

Október

Mesto si dlhodobo dáva záležať na transparentnosti, preto neprekvapila novinka s názvom City Monitor pre iOS a Android. Systém umožňuje ohlásiť akýkoľvek problém mestskému úradu. Ako sa však neskôr ukázalo, riešenie problémov príliš efektívne nie je.

Mesto rozhodlo o otvorení dočasnej nocľahárne na Partizánskej ulici. Bezdomovci tu okrem prístrešia a miesta pre prenocovanie dostanú aj sociálne poradenstvo a možnosť vykonať si tu základnú osobnú hygienu. Téme bezdomovectva v Šali sme sa navyše venovali aj v tejto rozsiahlej reportáži.

November

Názory sa v téme digitalizácie rozchádzali, tá však dostala v novembri definitívnu zelenú. Od januára sa tak môžu tešiť filmoví nadšenci na lepšiu kvalitu obrazu a zvuku a taktiež atraktívne premiéry filmových noviniek.

Mesiac sa však niesol v znamení tragédií. V Šoporni si šofér sanitky neskoro všimol 32-ročného muža tlačiaceho bicykel a nedokázal už zrážke zabrániť.

Pár dní na to sa odohral krvavý incident na Rímskej ulici v Šali-Veči. 29-ročný muž na smrť dobodal 21-ročného mladíka, následne bol strelený do nohy otcom zavraždeného. Príčinou boli peniaze.

Bývalá budova Spojenej školy na ulici Pazmáňa v Šali zmenila majiteľa. Župa ju v piatom kole verejnej súťaže predala výrazne pod cenu. Ďalší osud budovy je nejasný, vzhľadom na nového majiteľa nie je vylúčené napríklad ani prevádzkovanie čerpacej stanice.

Štrajk učiteľov sa dotkol aj škôl v našom meste, príliš dlho však nevydržal a čoskoro sa všetko vrátilo do starých koľají. Navyše, práve naše mesto malo v rámci kraja najnižšiu účasť.

December

Šaľa obhájila prvenstvo a opäť sa stala najotvorenejšou samosprávou na Slovensku. S výsledkom 83% zdolalo naše mesto o 6 bodov samosprávu mesta Martin.

V Šali sa už tradične konali vianočné trhy, spred mestského úradu sa presunuli na pešiu zónu, čo podľa niektorých nebol ideálny krok.

Vzruch medzi sviatkami priniesol nechutný kriminálny čin, ktorý otriasol celým Slovenskom. Hľadanie nezvestného Daniela Horvátha sa skončilo mimoriadne krutým odhalením.

Koniec sveta nakoniec neprišiel, Šaľania si tak mohli užiť sviatky naplno. Za celý kolektív spravodajského portálu Šaľa24 vám prajeme úspešný vstup do roku 2013.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM