Peter Štrbo Rôzne

Večianske slávnosti zrušili. Na Facebooku vzniká vzbura!

Veča tento rok príde o tradičné podujatie, ktoré každý rok prilákalo stovky návštevníkov zo širokého okolia. Dôvodom sú, ako inak, financie. Mesto sa pre zlú finančnú situáciu rozhodlo škrtať aj v oblasti kultúry. Rozhodnutie zrušiť slávnosti však ml

Už nejaký čas to viselo vo vzduchu. Mesto v nelichotivej finančnej situácii obracia každé euro a tentoraz si to odniesla Veča so svojimi slávnosťami, ktoré sú podľa primátora Šale finančne náročné a predovšetkým stratové. „Pre tento rok sme robili výraznejšie škrty v rozpočte. Večianske slávnosti sú financované kompletne z rozpočtu mesta, na rozdiel od šalianskych slávností tam nemáme ani príjem za prenájom verejných plôch, nakoľko sa konajú na cudzom pozemku, čiže to je čistá strata,“ povedal Martin Alföldi.

Nastoľuje sa aj otázka prečo práve Večianske slávnosti a nie Šaliansky jarmok. „Šaľa tento rok oslavuje 1010. výročie prvej písomnej zmienky, preto sme sa rozhodli pre zrušenie slávností vo Veči. Budúci rok zase oslavuje okrúhle výročie mestská časť Veča a nebudeme realizovať tradičný Šaliansky jarmok,“ vysvetlil primátor Šale, ktorý zároveň ubezpečil Večanov, že nevyjdú celkom naprázdno, alternatívou má byť Majáles. „Nebude to v takom rozsahu ako v minulosti, budeme sa snažiť osloviť najmä domácich umelcov,“ doplnil Alföldi.

Poslanec Július Morávek nepovažuje rušenie slávností za najšťastnejšie riešenie. „Osobne to vnímam negatívne, ja si myslím, že pri skromnejších finančných prostriedkoch môžu byť aj Večianske slávnosti. To je môj názor aj názor kultúrnej komisie. Večanom sa to pochopiteľne nepáči, nemôžeme Veču stále brať ako rezervu, pre mesto je to rovnocenný partner,“ povedal predseda kultúrnej komisie Morávek.

Správa o zrušení Večianskych slávností nenechala chladnými ani mladých Šaľanov, ktorí prakticky okamžite po zverejnení tejto informácie začali mobilizovať svoje sily na známej sociálnej sieti a vyjadrovať svoju nespokojnosť. Za päť dní sa k tejto iniciatíve pripojilo takmer 700 obyvateľov mesta. Ich názory si môžete prečítať TU.

Večianske slávnosti zrušili. Na Facebooku vzniká vzbura!
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM