Veronika Zeiselová Správy

Dotácia pre Duslo: Europoslanci Sulík a Štefanec sa stretli s eurokomisárom

Europoslanci Ivan Štefanec a Richard Sulík sa stretli v Bruseli s podpredsedom Európskej komisie pre hospodársku súťaž Joaquínom Almunio kvôli štátnej dotácii pre spoločnosti Duslo Šaľa. Takto pochodili.

Ilustračný obrázok k článku Dotácia pre Duslo: Europoslanci Sulík a Štefanec sa stretli s eurokomisárom
Zdroj: TASR

O plánovanom stretnutí poslancov Sulíka a Štefanca s eurokomisárom sme vás informovali v článku Dotácia pre Duslo Šaľa: Europoslanci Štefanec a Sulík majú podozrenie z konfliktu záujmov. Podľa Ivana Štefanca (SDKÚ-DS) je v prípade poskytnutia daňovej úľavy pre šaliansky podnik Duslo špeciálne zaobchádzanie. „Nerovnaké podmienky, keď jedna firma dostane v porovnaní s inými príliš vysokú pomoc,“ vysvetlil Štefanec. Týmto sa teraz zaoberá eurokomisár pre hospodársku súťaž Joaquín Almunia.

Európska komisia musí schváliť úľavu

Európska komisia musí posúdiť zámer slovenskej vlády poskytnúť v nasledujúcich desiatich rokoch daňovú úľavu pre Duslo Šaľa vo výške 58,5 milióna eur. Buď ju odobrí, alebo nie. „Almunia nás informoval, že momentálne čaká na vyjadrenie slovenskej vlády, ktorá má poskytnúť do konca októbra ďalšie informácie. Komisia dá následne svoje vyjadrenie,“ povedal Štefanec. Europoslanci Štefanec aj Sulík sa mienia prípadu venovať aj po výmene eurokomisárov v novembri.

Vrchol nespravodlivosti?

„Úľava pre Duslo Šaľa je vrcholne nespravodlivá,“ vyhlásil Sulík. „Ak pri investícii 300 miliónov eur môžu získať úľavu 58 miliónov eur, potom by každá firma pri preinvestovaní 300.000 eur mala dostať daňovú úľavu 58.000 eur. To sa ale samozrejme nedeje, a práve preto je to nespravodlivé. Nakoniec sa tí malí budú musieť poskladať na daňové úľavy pre jedného veľkého,“ vysvetlil Sulík. Dane však podľa neho nie sú zásadným problémom firmy Duslo Šaľa. Tým podľa Sulíka sú ceny za tranzit plynu. „Prepraviť plyn z Ruska do Šale je päťkrát drahšie ako ten istý plyn prepraviť o 750 kilometrov ďalej na západ, toto je podstatný problém,“ opísal situáciu Sulík.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM