Veronika Zeiselová Správy

Dotácia pre Duslo Šaľa: Europoslanci Štefanec a Sulík majú podozrenie z konfliktu záujmov

Europoslanci Ivan Štefanec a Richard Sulík sa stretnú s podpredsedom Európskej komisie pre hospodársku súťaž Joaquínom Almunio kvôli štátnej dotácii pre spoločnosti Duslo Šaľa. Čo presne sa im nezdá?

Ilustračný obrázok k článku Dotácia pre Duslo Šaľa: Europoslanci Štefanec a Sulík majú podozrenie z konfliktu záujmov
Zdroj: TASR

Duslo Šaľa požiadalo slovenskú vládu o odpustenie dane z príjmov vo výške 58,6 milióna eur. Štefanec vyjadril vážne podozrenie, že ide o konflikt záujmov. Súčasný minister hospodárstva Pavol Pavlis (SMER-SD) totiž v minulosti podnikal s Andrejom Babišom. Babišova skupina Agrofert chemičku v súčasnosti vlastní. „Potrebujeme vylúčiť akýkoľvek konflikt záujmov pri tejto citlivej téme rozdávania verejných zdrojov,“ zdôraznil Štefanec. Štefanec podozrieva vládu, že rozdáva verejné zdroje spriazneným firmám.

Riziko pre štát

Hrozí podľa neho riziko, že s takouto požiadavkou prídu aj ďalšie firmy s tým, že v prípade nesplnenia ich požiadavky sa budú rovnako vyhrážať odchodom zo Slovenska. „Išlo by o veľmi nebezpečný precedens,“ uzatvára Štefanec. Sulík upozornil, že ide o najvyššiu daňovú úľavu za posledných 12 rokov. „Daňová úľava pre Andreja Babiša vo výške takmer 60 miliónov eur je absolútne neférová voči všetkým podnikateľom a živnostníkom, ktorí držia našu krajinu ešte na nohách,“ povedal Sulík.

Dotácie po novom

Nové pravidlá schvaľovania dotácií pre investície platia od 1. mája tohto roku. Tie boli na návrh poslanca Smeru Maroša Kondróta upravené tak, že investície nad 200 miliónov už nemusia prejsť verejným pripomienkovaním a nemusí schváliť ich vláda, stačí iba podpis ministra hospodárstva a Európskej komisie. Duslo Šaľa podalo svoj investičný projekt 5 dní po tom, čo táto zmena vošla do platnosti. Bývalý minister hospodárstva Tomáš Malatinský ju schválil 26. júna.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM