Veronika Zeiselová Kultúra

Župa rozdeľovala peniaze: Ušlo sa aj športovo-oddychovej zóne v Šali

Združeniu Novomeského, ktoré stavia novú športovo-oddychovú zónu v Šali, sa podarilo uspieť s dvomi žiadosťami o poskytnutie dotácie z Nitrianskeho samosprávneho kraja. Prečítajte si, na čo všetko poputujú peniažky zo župy.

Ilustračný obrázok k článku Župa rozdeľovala peniaze: Ušlo sa aj športovo-oddychovej zóne v Šali
Foto: Veronika Zeiselová / Zdroj: Dnes24.sk

Prvá dotácia je určená na podporu športových aktivít na detskom ihrisku a druhá na podporu jednej kultúrnej akcie pre rodiny s deťmi. Celkovo získalo 830 eur. Vyplýva to z rozhodnutia krajských poslancov. Rozpis dotácií kraj zverejnil na svojej webstránke. „Po prvýkrát sme podali žiadosť o dotáciu z Nitrianskeho samosprávneho kraja. V prvom projekte sme získali približne štvrtinu žiadanej sumy, v druhom tretinu. Ďakujeme poslancom za podporu. Vzhľadom na to, že investície bude vyžadovať ďalšiu podporu, pozývame všetkých ľudí dobrej vôle, ktorí sú ochotní priložiť ruku k dielu, aby sa nám ozvali,“ hovorí predseda združenia Novomeského Rastislav Gabera. Dodáva, že kontakty sú na webstránke združenia.

Dotácia aj na koncert

Prvý projekt, na ktorý získalo združenie podporu v oblasti kultúry, má názov SPIEVANKOVanie. Uchádzalo sa o podporu vo výške 1 000 eur, dostalo 400. Cieľom projektu je zorganizovať pre rodiny s deťmi koncert plný hudby a dobrej zábavy. Tento zámer nadväzuje na vlaňajšiu akciu s názvom „Rozprávková ulica s Majstrom "N“ a prekvapením". Výťažok z nej išiel na výstavbu ihriska, prvého projektu združenia. Druhý projekt má názov „Vráťme kopcu život“. Združenie investíciu vyčíslo na 1 500 eur, dostalo 430. Jeho zámerom je, aby k existujúcej zostave prvkov na hranie pribudli ďalšie – lezecké steny a šmýkalky. Inštalované majú byť na valoch, ktoré vznikli pri výkopových prácach. Ide o unikát, ktorý nie je na žiadnom inom detskom ihrisku v Šali. Osadením týchto prvkov sa má zvýšiť pohybová aktivita a fyzická zdatnosť detí a mládeže.

Zatiaľ preinvestovali šesť tisíc eur

Združenie, za ktorým stoja tri mladé šalianske rodiny, ohlásilo svoje zámery postaviť novú športovo-oddychovú zónu pred rokom. Prvým ich projektom je nové detské ihrisko, ktoré sa im sčasti podarilo postaviť. Celková investícia na nové detské ihrisko je plánovaná na minimálne 10-tisíc eur. Doteraz investovalo združenie okolo 6 000 eur. Ide prevažne o dary sponzorov a súkromných osôb. Nové detské ihrisko zatiaľ funguje v obmedzenom režime. Využiť sa na ňom dajú štyri retiazkové hojdačky, veža so šmykľavkou, pružinová a prevažovacia hojdačka. Ďalšie prvky plánuje združenie dopĺňať po získaní ďalších finančných prostriedkov. Na mieste chystá prvú jarnú brigádu. Podpora z NSK nie je prvá podpora, ktorú šalianske združenie získalo. Prehľad všetkých podporovateľov zverejňuje na webstránke.

Zdroj: Občianske združenie Novomeského
Foto: Vizualizácia ihriska – Občianske združenie Novomeského

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM