Zlatica Gregorová Kultúra

Zlatá priadka prilákala tritisíc divákov: V Šali zvíťazili Modré Traky

V Šali sa skončil 47. ročník celoštátnej postupovej súťaže a prehliadky detskej dramatickej tvorivosti.Súťažilo celkovo 15 súborov s naj inscenáciami.

Ilustračný obrázok k článku Zlatá priadka prilákala tritisíc divákov: V Šali zvíťazili Modré Traky
Foto: Zlatica Gregorová

Víťazom tohtoročnej Zlatej priadky sa stal detský divadelný súbor (DDS) MoDRé TRaKy z Vrábeľ, ktorý sa s inscenáciou Hore umiestnil na 1. mieste a získal zlaté pásmo.

Z Krtíša aj Dubnice

Na 2. mieste a v rovnakom pásme sa umiestnil DDS Bodka, pri Základnej umeleckej škole (ZUŠ) Veľký Krtíš za inscenáciu Chlieb. Tretie miesto a takisto zlaté pásmo získal DDS Bebčina zo ZUŠ Štefana Baláža v Novej Dubnici za inscenáciu Nech lietajú,“ uviedol Roman Hatala z Mestského kultúrneho strediska v Šali.

Ako Roman Hatala pripomenul, na 3. mieste a v zlatom pásme skončil aj DDS Prvosienka zo ZUŠ I. Kolčáka v Námestove za inscenáciu Modrý vtáčik.

Porotcovia okrem toho udelili niekoľko ďalších cien, medzi ktorými je napríklad Cena primátora mesta Šaľa, Cena za javiskové spracovanie, za interpretáciu hudby a ďalšie ocenenia. Rozhodli tiež o udelení strieborného a bronzového pásma. Porota udelila aj diplomy a poďakovanie hosťujúcim divadelným súborom z Českej republiky.

Tisícka účinkujúcich

V tomto roku sa do krajských kôl súťaže Zlatá priadka zapojilo od 14. marca do 21. apríla 69 súborov, v ktorých účinkovalo približne 1000 detí. Ich vystúpenia sledovalo viac ako 3000 divákov a tvorivú činnosť hodnotilo 25 odborných porotcov. „Na ôsmich regionálnych prehliadkach sa stretli súbory, v ktorých sa divadlo hrané deťmi už roky realizuje na špičkovej úrovni, spolu s tými, ktoré iba začínajú. Niektoré súbory sa prezentovali autorskými inscenáciami, objavili sa aj tradičné rozprávkové motívy i adaptácie literárnych či filmových predlôh,“ uviedla Alexandra Štefková z Národného osvetového centra.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM