Zlatica Gregorová Samospráva

Zimný prístav v Šali by mohol zmeniť podobu: Pribudne nový rekreačný areál?

V našom meste existuje miesto s romantickým názvom. Nachádza na večianskej strane pri moste.

Ilustračný obrázok k článku Zimný prístav v Šali by mohol zmeniť podobu: Pribudne nový rekreačný areál?
7
Galéria
Foto: Zlatica Gregorová

Prednedávnom o túto lokalitu prejavila záujem istá spoločnosť. Priestranstvo patrí do Priestorovo-funkčného Celku rieky Váh. Záujemcovia by chceli zmeniť jeho súčasné využitie a tak predložili mestu urbanisticko-architektonickú štúdiu.

V komisii

Keďže ide o zásah do územia aj zmenu jeho účelu, návrh prešiel do rúk príslušných osôb, ktoré sa k nej majú právo vyjadriť. Témou sa zaoberali členovia Komisie pre územné plánovanie, výstavbu a dopravu pri MsZ v Šali.

Zámer

Podľa zápisnice z komisie „ investičným zámerom je v danej lokalite vybudovať športovo-rekreačný areál s lodenicou s možnosťou rekreačného ubytovania, so zameraním na vodné športy. V súčasnosti je v ÚPNO definované prevažujúce funkčné využitie ako ekostabilizujúca vegetácia s významnou hospodárskou funkciou a príslušné verejné  dopravné a technické vybavenie, prípustná príslušná vybavenosť, rekreácia, ostatné funkčné využívanie je neprípustné.“

Ako uvádza sala.sk, investor by chcel na priestranstve vybudovať ubytovanie na rekreačné účely. V rámci neho by malo byť k dispozícii aj všetko potrebné pre športové aktivity. Okrem toho by tu, podľa návrhu investora, mali vyrásť budovy s max. 4 nadzemnými podlažiami. Nemala by chýbať ani zeleň, to všetko „pri rešpektovaní všetkých enviromentálnych a ostatných relevantných podmienok, ktoré budú doplnené a upresnené spracovateľom územného plánu.“

Komplexné riešenie

Ohľadom tejto témy sa rozprúdila diskusia. Členovia komisie uviedli, že projekt si vyžaduje komplexné riešenie, kam patrí doprava, zastavanosť územia aj šetrnosť k okolitej prírode.

Predbežný súhlas

Mesto už medzitým zaslalo žiadosti o predbežný súhlas na SVP Povodie Váhu Piešťany, š.p. a  na OÚ Šaľa Odbor ŽP. Do Územného plánu mesta Šaľa bude zapracovaný aj návrh Zimného prístavu. Neskôr však ešte projekt prejde schvaľovacím procesom. O výsledku rozhodnú šalianski poslanci.

V galérii uvidíte zábery z novovybudovaných mestských bytov v Šali.

Foto: ilustračné

Mestské nájomné byty v Šali už stoja: Odovzdajú kľúče, FOTO
7
Galéria
Foto: Zlatica Gregorová
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM