Zlatica Gregorová Samospráva

Zberný dvor má slúžiť domácim: V Šali však odhadzujú odpad aj ľudia z okolia

Odpad je v Šali veľmi diskutovanou témou. Dejú sa tu veci, ktoré zamestnávajú hlavy kompetentných úradníkov.

Ilustračný obrázok k článku Zberný dvor má slúžiť domácim: V Šali však odhadzujú odpad aj ľudia z okolia
12
Galéria
Foto: Zlatica Gregorová

Tentoraz však idú obyvatelia sami proti sebe. Problematika odpadu, jeho vývozu, separovania a znečisťovania životného prostredia v našom meste je rozsiahla. Len nedávno sa Šaľania mohli dozvedieť, že poctivým triedením odpadu sa môžu dopracovať k zníženiu poplatkov zaň. Negatívne sú časté ilegálne skládky, ktoré rastú ako huby po daždi v ktorejkoľvek časti územia. Riešia ich mestskí policajti v súčinnosti s radnicou.

Zberné dvory

Okrem pravidelných vývozov komunálneho odpadu je umožnené občanom vyvážať nepotrebnú zeleň alebo veľkorozmerné zbytočnosti do kontajnerov v určených intervaloch. K dispozícii sú aj zberné dvory, z ktorých každý spĺňa svoj účel. Radnica však získala dôkazy, že služby dvora nevyužívajú iba občania nášho mesta.

Večiansky zberný dvor je otvorený 6 dní v týždni. Veľkorozmerný odpad môžete vyviezť bezplatne s predložením občianskeho preukazu. „Práve tento doklad, v dobrej viere, požičiame známym zo susednej obce a tí si tony odpadu vyvezú takpovediac na náš účet na večiansky zberný dvor. Voči prírode sme síce boli ohľaduplní, voči svojej peňaženke ale určite nie. Množstvo odpadu, ktoré odovzdajú Šaľania, či „cezpoľní“ na občiansky preukaz Šaľana, sa ráta ako odpad Šaľanov,“ uviedla hovorkyňa Mesta Šaľa Erika Kollerová.

Na svoj dvor

Podľa radnice platí to, že čím viac odpadu nad rámec, tým vyšší konečný poplatok pre obyvateľov, ktorý zaplatí Šaľan zo svojej peňaženky. Mesto sa obracia na občanov, aby nepožičiavali svoje občianske preukazy ľuďom z okolitých miest a obcí na vyvoz odpadu na večiansky zberný dvor. Ako dodala Erika Kollerová, „každá obec má povinnosť zabezpečiť pre svojich obyvateľov miesto alebo spôsob legálneho zbavovania sa rôzneho druhu odpadu. Jednoznačne by ho mali využívať na svojom území.“

V našej fotogalérii si môžete pozrieť zábery z osádzania polopodzemných kontajnerov vo Veči v roku 2018.

Foto: ilustračné

V Šali osádzajú polopodzemné kontajnery: Používať sa budú po skončení prác, FOTO
12
Galéria
Foto: Zlatica Gregorová
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM