Zlatica Gregorová Kultúra

Zažite Nežný víkend v Šali: Čaká vás Retro Happening, divadlo aj kinohity

Aj v našom meste sa pri príležitosti 30. výročia revolúcie koná viacero podujatí, spojených s touto témou. Čím skončí Týždeň slobody?

Ilustračný obrázok k článku Zažite Nežný víkend v Šali: Čaká vás Retro Happening, divadlo aj kinohity
Foto: Zlatica Gregorová

Aj vy sa môžete zúčastniť divadelného predstavenia či veľkého Retro Happeningu a zaspomínať si na rok 1989. Mesto aj rôzne organizácie pre Šaľanov pripravilo Pochod so sviečkami. Kto má chuť, môže zájsť aj do kina na dramatické i veselé filmy.

KULTÚRA

15. november 2019, 17.00 hod. a 18. november 2019, 17.00 hod., 20.00 hod., DK Šaľa

Eli, Eli, lama sabachtani – Divadlo ASI

Autori: Roman Budai, Miro Demín a Roman Budai ml.

Inscenácia o holokauste vznikol pred tromi rokmi a jej tvorcovia ju pomenovali Eli, Eli, lama sabachtani (Bože, Bože, prečo si ma opustil). „Hovorí o našej ceste v minulosti i v súčasnosti. Zároveň sa inscenátori medzi riadkami pýtajú, akou cestou sa vydáme v budúcnosti. Či na jej konci bude Kráľovstvo nebeské alebo peklo. A to nielen z pohľadu jedinca, ale celej spoločnosti,“ približujú dej tvorcovia diela. Vychutnať si ju môžete v šalianskom kultúrnom dome.

15. november 2019, 18.00 hod., Kostol Margity Antiochijskej Šaľa

SVÄTOMARTINSKÝ SPRIEVOD

Hnutie kresťanských spoločenstiev detí eRKO Šaľa organizuje Svätomartinský sprievod s lampášikmi v uliciach mesta Šaľa. Podujatie sa začne večernou svätou omšou o 18.00 hod. v Kostole Margity Antiochijskej v Šali. „Po nej sa deti s eRkármi vydajú na sprievod ulicami mesta s lampášikmi. aby Symbolickým svetlom vyjadria túžbu priniesť Pána Ježiša ľuďom, ktorí ho nepoznajú,“in­formuje hnutie eRKO Šaľa.

16. novembra 2019 od 17.00 hod., MsÚ Šaľa, Dom kultúry Šaľa

RETRO HAPPENING

Akcia „Sľúbili sme si lásku!“ sa bude konať na priestranstve pred Mestským úradom Šaľa. Priamo tam sa zídu miestni umelci a vítaná je aj verejnosť. Kto sa zúčastní podujatia, môže si pozrieť autentické video z protestného zhromaždenia, ktoré sa konalo 2.12.1989 pri šalianskom dome kultúry. K tejto budove budú mieriť kroky účastníkov Pochodu so sviečkami. Pri Pamätníku 17. novembra si organizátori s účastníkmi uctia obete komunistického režimu.

ŠPORT

Počas najbližšej soboty sa priaznivci šalianskej hádzanej stretnú na domácej palubovke. Svoj tím môžete podporiť nielen účasťou, ale aj poriadnym potleskom.

16.11.2019, 18.00 hod., Mestská športová hala Šaľa

HK Slovan Duslo Šaľa – HC Sporta Hlohovec

KINOTIPY

16. november 2019, 20.00 hod.

Jan Palach (Jan Palach)

Réžia: Robert Sedláček  •  Scenár: Eva Kantůrková  •  Kamera: Jan Šuster  •  Hudba: Michal Rataj  •  Hrajú: Viktor Zavadil, Zuzana Bydžovská, Denisa Barešová, Kristína Kanátová, Michal Balcar, Karel Jirák, Jan Vondráček

Jan Palach. Študent, ktorý sa v roku 1969 upálil na protest proti sovietskej invázii do Československa. Nekompromisný mladík, ktorý priniesol do krajnú obeť túžiac vyburcovať národ z okupačnej letargie. Meno, ktoré u nás pozná každý. Film rozpráva príbeh posledných mesiacov Palachovho života, ukazuje cestu, na ktorej sa z milujúceho syna, oddaného priateľa a citlivého študenta filozofie stala „pochodeň číslo 1“.

16. november 2019, 18.00 hod.

Charlieho anjeli (Charlie´s Angels)

Réžia: Elizabeth Banks  •  Scenár: David Auburn, Elizabeth Banks, Jay Basu  •  Hrajú: Eli­zabeth Banks, Doug Belgrad, Elizabeth Cantillon, Max Handelman

Keď inžinierka Elena zistí, že technológiu, ktorú vyvíjala, chce jej šéf predávať ako zbraň, rozhodne sa mu postaviť. Obráti sa na Charlieho anjelov, aby jej pomohli a stane sa jednou z nich. Talentované, akčné a zvodné špiónky spolu musia zachrániť svet pred novou hrozbou, pričom dôverovať môžu jedine sebe a svojim schopnostiam.

16. november 2019, 16.00 hod.

Rodina Addamsovcov (The Addams Family)

Réžia: Greg Tiernan, Conrad Vernon  •  Scenár: Matt Lieberman, Charles Addams, Pamela Pettler

Každá rodina je trochu iná, ale rodina Addamsovcov je úplne divná. Sú strašidelní. Sú šialení. A sťahujú sa do nového domova. Veľká zábava začína.

17. november 2019, 20.00 hod.

Amnestie (Amnestie)

Réžia: Jonáš Karásek  •  Hrajú: Juraj Bača, Natália Germani, Aňa Geislerová, Marek Vašut, Marek Majeský, Gregor Hološka, Jana Oľhová, Roman Luknár, Norbert Lichý, Ján Jackuliak, Marek Fučík, Sáva Popovič, Erik Ole, Martin Havelka

Film AMNESTIE sa okrem príbehu troch rodín zasiahnutých komunistickou perzekúciou, venuje aj vzbure väzňov v Leopoldove, ktorá si vyžiadala vojenský zákrok. Vzbure predchádzali široké amnestie Václava Havla, ktoré udelil v januári 1990, len pár dní po svojom zvolení za československého prezidenta.

17. november 2019, 18.00 hod.

Dokonalá lož (The Good Liar)

Réžia: Bill Condon  •  Hrajú: Helen Mirren, Ian McKellen, Jóhannes Haukur Jóhannesson, Russell Tovey, Jim Carter, Mark Lewis Jones, Phil Dunster, Laurie Davidson, Michael Culkin, Aleksandar Jovanovič, Athena Strates, Stella Stocker

Roy Coutnay je rodený podvodník a nechce uveriť tomu, koľké šťastie ho postrehlo, keď sa cez online zoznamku spozná s dobre situovanou vdovou Betty McLeishovou (Mirren). Tá ho vpúšťa nielen do svojho domu ale aj do svojho života. Roy je prekvapený sám zo seba, koľko starostlivosti venuje Betty. Všetko sa však môže zmeniť a z usadlého života sa môže razom ocitnúť na zradnom tenkom ľade.

Vstupné: 5€

Foto: ilustračné

Sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame a budete mať vždy zabezpečený čerstvý prísun informácií zo Šale a okolia.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM