Zlatica Gregorová Samospráva

Záverečný účet mesta: Šaľa vlani hospodárila s prebytkom

Mesto Šaľa hospodárilo v roku 2016 s prebytkom rozpočtu v hodnote 1 192 773 eur. Uvádza sa to v záverečnom účte mesta, ktorý zverejnila radnica.

Ilustračný obrázok k článku Záverečný účet mesta: Šaľa vlani hospodárila s prebytkom
Foto: Zlatica Gregorová

Po odpočítaní schodku, ktorý vznikol pri finančných operáciách, tak konečný prebytok rozpočtového hospodárenia Šale za vlaňajší rok dosiahol sumu 753 330 eur. Z dosiahnutého prebytku magistrát vyčlenil vyše 48 000 eur účelovo viazaných finančných prostriedkov a zvyšok, teda viac ako 705 000 eur, prevedie do rezervného fondu. Z neho plánuje mesto využiť 450 000 eur na projektovú dokumentáciu a na rekonštrukcie mestských komunikácií a verejného osvetlenia.

Ozdravenie ekonomiky

Prebytkové hospodárenie je súčasťou snahy šalianskej radnice dosiahnuť zdravú ekonomickú situáciu mesta. „Rozumieme pod tým včasné splácanie všetkých záväzkov, nízku úverovú zaťaženosť a nízku výšku splátok ročnej istiny,“ uvádza sa v dôvodovej správe k záverečnému účtu mesta Šaľa.

Znižujú výšku istiny aj úrokov

Ako informoval magistrát, úverovú zaťaženosť sa darí postupne znižovať. Podľa platnej legislatívy môže dosiahnuť maximálne 60 percent skutočných bežných príjmov. Úverová zaťaženosť Šale bola ku koncu roka 2016 na úrovni 25,9 percenta, čo je o takmer štyri percentá menej ako na konci roka 2015. Rovnako sa magistrátu darí znižovať aj výšku istiny a úrokov, ktoré musí splácať.  K niekoľko násobnému poklesu došlo aj pri záväzkoch po lehote splatnosti. Zatiaľ čo na konci roku 2015 boli v hodnote viac ako 16 000 eur, na konci minulého roka dosiahli sumu necelých 1200 eur.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM