Peter Štrbo Rôzne

Zákon o spoplatnení externého štúdia schválený

Desať percent najlepších externistov sa môže od budúceho akademického roka uchádzať o prospechové štipendium tak ako ich kolegovia v dennej forme štúdia. Všetci však budú za štúdium na vysokej škole platiť.

Vyplýva to zo zákona o vysokých školách z dielne trojice poslancov KDH, ktorý dnes podpísal prezident SR Ivan Gašparovič. Zákonom o spoplatnení externého štúdia poslanci Národnej rady SR reagovali na nález Ústavného súdu SR. Ten upozornil, že nie je možné deliť skupinu externých študentov na platiacich a neplatiacich.

V súčasnosti totiž školy ponúkajú aj bezplatné externé študijné programy. Minister školstva Eugen Jurzyca (SDKÚ-DS) uviedol, že sa touto zmenou podporí kvalita externého štúdia. Súčasne odmietol kritiku opozície, že ide o dláždenie si cesty k spoplatneniu celého vysokoškolského štúdia. „Budeme analyzovať možnosti spríspevkovania štúdia, analýzu zverejníme a nech sa verejnosť rozhodne podľa najlepšieho svedomia,“ uviedol šéf rezortu školstva po schválení právnej úpravy v marci s tým, že súčasná vláda spoplatnenie denného štúdia vo svojom programovom vyhlásení nemá.

TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM