Peter Sýkora Rôzne

Základné a materské školy si v tomto roku prilepšili

Základné (ZŠ) a materské školy (MŠ) v Šali vstúpia do nového kalendárneho roka výrazne zmodernizované.

Ako vyplýva z materiálu predloženého na poslednom tohtoročnom zasadnutí mestského zastupiteľstva, výrazne sa zlepšil technický stav budov výmenou okien, zateplením, rekonštrukciou vykurovacích systémov a sociálnych zariadení a celkovými rekonštrukciami, ktoré boli financované prostredníctvom eurofondov.
„Modernizovalo sa zariadenie školských kuchýň. Zlepšilo sa vybavenie škôl vnútorným zariadením a pokračuje skvalitnenie vybavenia škôl výpočtovou technikou. Dnes takmer všetky základné školy majú dve špeciálne učebne výpočtovej techniky a jazykové laboratóriá,“ uvádza sa v správe spracovanej Spoločným školským úradom (SŠÚ) v Šali. Ako sa však v správe ďalej konštatuje, na školách aj naďalej zaostáva vybavenie modernými učebnými pomôckami, predovšetkým pre ich vysokú cenu.
Mesto v priebehu letných prázdnin investovalo do rekonštrukcie svojich ZŠ a MŠ viac ako 1,6 milióna eur (48.201.600 Sk). Za 431.521 eur (13 miliónov Sk) bola napríklad zrekonštruovaná MŠ na Ulici 8. mája. Investícia 165.970 eur (päť miliónov Sk) putovala aj do opravy strechy a výmeny okien na ZŠ s vyučovacím jazykom maďarským Petra Pázmánya. Okná vymenili aj na ZŠ na Bernolákovej ulici, opravy sa robili aj na ďalších dvoch základných školách a troch materských školách. Ako pred časom pre TASR uviedol šaliansky viceprimátor Jozef Mečiar, mesto v tomto roku investovalo do opráv škôl najviac financií od prechodu tejto kompetencie na samosprávu. Ďalšie napredovanie opráv a rekonštrukcií nielen škôl, ale aj jedální a stravovacích zariadení bude podľa jeho slov závisieť predovšetkým od možností získať peniaze z eurofondov.
Podľa analýzy vypracovanej SŠÚ patrí k dosiahnutým pozitívam napríklad i skutočnosť, že na niektorých školách funguje aj žiacky parlament, ktorý sa sústreďuje na demokratickú súčinnosť učiteľov a žiakov. Školy zároveň disponujú primerane vybavenými učebňami, výpočtovou technikou, sú pripojené na internet, majú vlastné webové stránky a aktívne sa zapájajú do viacerých projektov. K negatívam zasa patrí nedostatočné odborné zabezpečenie výučby cudzích jazykov, problematické správanie žiakov, vymeškané vyučovacie hodiny a stále nedostatočné využívanie informačných a komunikačných technológií vo vyučovaní.

zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM