Peter Štrbo Hádzaná

Začína sa boj o titul

Tento víkend bude žiť šaliansky športový fanúšik hádzanou, nakoľko sa odohrajú prvé dva semifinálové súboje s ambicióznym nováčikom medzinárodnej WHIL, ktorý túži po cennej medaile.

Cez víkend sa rozohrajú semifinálové duely žien v hádzanárskych súťažiach na Slovensku a Česku, ktoré môžu už po dvoch dueloch veľa napovedať o tom, kto zasadne na hádzanársky trón v tomto ročníku. Zatiaľ, čo v druhej dvojici (Iuventa Michalovce – ŠKP Bratislava) odborníci nepochybujú o postupe dievčat z pod Vihorlatu do finále, druhá dvojica, ktorú tvorí šalianske Duslo s Gáborom Bánovce n/B by mala mať podľa odborníkov vyrovnanejší priebeh.

Do vzájomných súbojov vstupujú zverenkyne** trénera Lukačína** s dosť veľkým handicapom, nakoľko sa v príprave na juniorský európsky šampionát vážne zranila naša opora a najlepšia strelkyňa so 141 gólmi Simona Szarková (poznámka: prvé vyšetrenia hovoria o roztrhnutom prednom krížnom väze, o operačnom zákroku a oddychu od hádzanej cca pol roka) a bude družstvu chýbať. „Dozaista je takáto strata citeľná, povedal tréner Michal Lukačín, musíme sa však s ňou vysporiadať. Veľa bude v súbojoch play – off záležať , ako sa s tým vysporiada kolektív. V kolektíve hostí sú síce osobnosti, akými bezosporu je najlepšia strelkyňa súťaže Alžbeta Tóthová (266 gólov), či legionárka Lana Sušec. Dobrý, kolektívny výkon podporený dobrou defenzívou a bojovným nasadením však dokáže urobiť veľa. O výsledkoch duelov môžu rozhodnúť aj výkony brankárok.“ Aj tréner Bánoviec Ivan Pompoš priniesol svoj pohľad pred štartom semifinále. „Každá séria sa začína od 0:0, a šance sú 50 na 50. Šaľa má skúsenejšie hráčky, miernym favoritom by preto mal byť súper. Zdravotne sme celkom v poriadku, dievčatá sú mentálne dobre naladené. O postupujúcom rozhodne to, kto dá väčšie srdiečko do hry a podá bojovnejší výkon,“ predpovedal bánovský kouč Pompoš. Jeho náprotivok zo Šale Michal Lukačin dodal: „Sme si vedomí, že Bánovce majú svoju silu i kvalitu, príchodom Geričovej ich útočná hra vzrástla. Jar ukázala, že je to silné družstvo, veď vyhrali v Prahe. Chceli by sme potvrdiť výkony z dlhodbej časti. Celý rok sme podávali vyrovnané výkony a v play off chceme uspieť. Máme vyrovnanejšie družstvo a preto skutočnosť, že po sobote sa hrá hneď v nedeľu môže byť našou výhodou. Čeliť však budeme najlepšej kanonierke súťaže Tóthovej a nechať jej priestor sa rovná samovražde.“

V tomto ročníku WHIL – ky máme s Bánovcami n/B lepšiu vzájomnú bilanciu, keď sme v prvom domácom dueli vyhrali s Bánovcami 37:26 (18:18) Vidiečanová 8, Bérešová 7, Szarková 7/3,… – Tóthová 16/3, Sušec 7/1, Surovčíková 4,… V odvete uhrali naše dievčatá v Bánovciach n/B remízu 31:31 (19:17) Tóthová 9/2, Sušec 7/2, Geričová 6,… – Dubajová 7/5, Bérešová 6, Pileková 5,… v dueli, ktorý priniesol dosť vzruchu a to nielen na palubovke.

Šalianske dievčatá vrátane trénera sa budú v domácich dueloch spoliehať aj na svojich priaznivcov, ktorí boli aj v základnej časti vo viacerých prípadoch ich ďalším hráčom navyše. Začiatok prvého duelu je v sobotu o 18. 00 hodine v mestskej športovej hale, druhý duel odohrajú v Šali v nedeľu 1. mája 2011 so začiatkom o 11. 00 hodine a priaznivci hádzanej ho budú môcť vidieť aj **v priamom prenose na DIGI SPORTE. ** Michalovce hrajú v sobotu doma s ŠKP Bratislava o 17. 30 hodine, druhý zápas sa hrá v nedeľu 1. mája o 10. 30 hodine. V Čechách sa hrajú duely: sobota Slávia Praha – Zora Olomouc a Zlín – Veselí n/M o 15. 00 hod. V nedeľu o 11.00 hodine hrá Slávia odvetu s Olomoucom a Zlín – s Veselím n/M.

Jozef Sklenár, TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM