Zlatica Gregorová Samospráva

Začala sa zimná sezóna: Ako to vyzerá v Šali s údržbou ciest?

Mesto vo svojom rozpočte na rok 2018 počíta s čiastkou na bežnú cestnú údržbu. Zahŕňa aj zimné práce, ktoré zabezpečia plynulú dopravu.

Ilustračný obrázok k článku Začala sa zimná sezóna: Ako to vyzerá v Šali s údržbou ciest?
Zdroj: TASR

Ak vonku začne snežiť, pribúda radosti v očiach detí a nemálo obáv v dušiach dospelých. Tí totiž musia urýchlene vyťahovať snežné lopaty a kvalitné metly a sneh zo svojho okolia odmetať. Dôležité je to najmä pri rodinných domoch, kedy sa aspoň o časť chodníka pred obydlím musí postarať jeho majiteľ. Podstatou je umožniť peším, bezpečne prejsť okolo. Ostatné chodníky a cesty má v opatere samotné mesto s dvoma multikárami a dvoma traktormi. Aj to má však len obmedzené možnosti, najmä, čo sa ľudskej kapacity týka…

Nočné odhŕňanie snehu

Zimná údržba sa v meste začína 15. novembra 2017 a skončí sa 15. marca 2018. Téma odpratávania napadaného snehu a poľadovice sa prerokúvala aj na novembrovom zasadnutí poslancov Mestského zastupiteľstva v Šali. Otázky im zodpovedal referent dopravy a technických činností z MsÚ Šaľa, Miroslav Políček. Uviedol, že v prípade, že napadne sneh, stroje vychádzajú do ulíc aj v nočnom čase a odhŕňajú. To sa však v meste robí obtiažne najmä v miestach, kde vodiči odstavujú svoje autá na chodníkoch. Ako sám Miroslav Políček poslancom objasnil, odhŕňanie on sám priebežne kontroluje. Pracovníci firmy sa tak snažia robiť najmä v okolí zdravotníckych zariadení, úradov, škôl a pod. Nie každý je však s výsledkami zimnej údržby spokojný.

Údržbu ciest v našom meste má na starosti seredská firma. Tú by však onedlho mala nahradiť iná. Okrem toho, že sa im končí zmluva s mestom, ide aj o iný aspekt. „Z našej strany ide o výraznú nespokojnosť s odvedenou prácou. Pracovníci firmy dlhodobo absolútne ignorujú požiadavky ohľadom údržby ciest, ide tu o naozaj závažné porušenia. To všetko sa prejaví na krátení výkonov," vyhlásil Miroslav Políček.

Čo nevidieť bude vyhlásené nové Verejné obstarávanie. Pre seredskú firmu už ale „kvety v Šali neporastú“ a aj keby sa prihlásili, zo súťaže budú automaticky vylúčení. Ostáva teda veriť, že s príchodom novej firmy budú šalianske cesty odhrnuté k obojstrannej spokojnosti.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM