Peter Štrbo Rôzne

Z odpredaja areálu bývalej ZŠ (zatiaľ) nebude nič

Bratislavská spoločnosť, ktorá mala odkúpiť a zrekonštruovať areál bývalej ZŠ Komenského, po schválení priameho odpredaja Mestským zastupiteľstvom napokon odstúpila od svojho zámeru. V príjmovej časti rozpočtu mesta na rok 2011 sa však s týmto príjmo

V článku [link=http://www­.sala24.sk/clan­ky?extend.99902_Bu­dova-byvalej-ZS-Komenskeho-prejde-do-sukromnych-ruk.52]Budova bývalej ZŠ Komenského prejde do súkromných rúk[/link] sme vás prednedávnom informovali o schválení priameho odpredaja pozemku s budovou bývalej ZŠ bratislavskej spoločnosti, ktorá mala objekt zrekonštruovať a vybudovať na mieste súkromné zariadenie sociálnych služieb, ktoré by prevádzkovala „neziskovka“ AIRA. Všetko je však napokon inak. V dôvodovej správe pripravenej na posledné zasadnutie MsZ (30.6.) sa uvádza: „Žiadateľ o prevod nehnuteľností po prevzatí uznesenia oznámil, že oprávneným žiadateľom o nenávratný finančný príspevok z Regionálneho operačného programu MPRV SR , o ktorý má záujem AIRA, môže byť iba AIRA n.o. a nie REST3, spol. s r.o., čím pre túto spoločnosť v danom čase zanikol dôvod odkúpiť predmetné nehnuteľnosti od vlastníka – mesta Šaľa.“ Na poslednom zasadnutí sa tak malo rokovať o alternatívnych riešeniach, medzi ktorými bolo aj vyhlásenie novej verejnej obchodnej súťaže. Materiál bol však na základe procedurálneho návrhu poslankyne Psotovej stiahnutý z rokovania. Viceprimátor Šale sa tiež prikláňa k alternatíve s novou verejnou súťažou. „Od začiatku považujem za najrozumnejšie vyhlásiť súťaž na odpredaj areálu a verím, že takto rozhodne aj zastupiteľstvo v septembri,“ vyjadril sa Jozef Mečiar.

Otázku priameho odpredaja budovy bývalej ZŠ na Komenského ulici by bolo vhodné vyriešiť čo najrýchlejšie, nakoľko sa v príjmovej časti rozpočtu mesta na rok 2011 ráta so sumou cca 180 000 eur za predaj tohto majetku mesta. S čím sa však nerátalo, bolo nečakané ustúpenie bratislavskej spoločnosti od zámeru odkúpiť a zrekonštruovať bývalú ZŠ Komenského. V súvislosti so vzniknutou situáciou sa natískajú dve otázky. Ako je možné, že záujemca nevedel vopred o podmienkach získania nenávratného finančného príspevku od štátu a ako tento chýbajúci príjem ovplyvní fungovanie mesta. Zástupca primátora nám odpovedal aj na tieto otázky. „Spoločnosť, ktorá žiadala o odkúpenie areálu zistila, že dotáciu nemôže dostať právnická osoba. Toto možné je. Zrejme v čase, keď podali žiadosť o odkúpenie, neboli ešte podmienky na získanie dotácie známe. Nie je dôvod sa domnievať, že to takto nebolo,“ uviedol viceprimátor. Zároveň však skonštatoval, že záujemcovia mohli zvoliť aj iný postup. „Samozrejme, o odkúpenie mohla požiadať nezisková organizácia, čo podmienky umožňujú. Prečo sa rozhodli neriešiť to odkúpením pre neziskovú organizáciu neviem a nerád by som sa venoval dohadom,“ doplnil.

Rovnako si viceprimátor nemyslí, že by mal chýbajúci príjem za nezrealizovaný odpredaj výrazne ovplyvniť fungovanie mesta. „Ak k odpredaju nedôjde tento rok, nebude to zásadný problém, keďže kapitálový rozpočet počíta s prebytkom. Ak by vypadlo viac príjmov a kapitálový rozpočet by sa dostal do deficitu, má mesto možnosť prijať investičný úver,“ dodal na záver Jozef Mečiar.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM