Zlatica Gregorová Samospráva

Výzva rekonštrukcii jaslí nepomôže: Mesto Šaľa musí hľadať iné zdroje

V našom meste máme jasle, v ktorých tým najmenším poskytujú starostlivosť. Na jar tohto roka tam oslávili okrúhle jubileum.

Ilustračný obrázok k článku Výzva rekonštrukcii jaslí nepomôže: Mesto Šaľa musí hľadať iné zdroje
Foto: Zlatica Gregorová

Prvé deti sem mamičky priniesli v marci 1968. A keďže päťdesiatka na krku si zaslúži primeranú renováciu i budova jaslí potrebuje osviežiť. Primátor Šale Jozef Belický nám hneď po slávnosti prezradil, že mesto plánuje vypracovať projekt na opravu objektu, aby v čase, kedy adekvátnu výzvu zverejnia, mesto malo všetko v talóne a zbytočne by sa nenaťahoval čas. Mesto jasle chcelo opraviť zvonku aj zvnútra.

Vyše 1,6 milióna eur

Výzva nedávno vyšla. „Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR podporí budovanie a rekonštrukciu jaslí. Spustenie výzvy reaguje na akútny nedostatok miest a tiež zvyšujúce sa nároky na kvalitu zariadení služieb starostlivosti o dieťa do 3 rokov,“ uvádza ministerstvo. Výzvou chce vytvoriť príležitosť na tvorbu stoviek nových miest v jasliach, docieliť výstavbu, modernizáciu a rekonštrukciu zariadení, pričom pre Nitriansky kraj ministerstvo vyčlenilo 1 625 000 eur.

Výzva vyšla, vedenie mesta však zostalo zaskočené. Ako uviedla na poslednom rokovaní poslancov Mestského zastupiteľstva v Šali, prednostka mestského úradu Jana Nitrayová, do tejto výzvy sa mesto nemôže zapojiť. Podstatou problému je, že vedľa detských jaslí Lienka sa v jednom areáli nachádza aj Domov sociálnych služieb Kory. Kritériá výzvy totiž vylučujú prítomnosť iného sociálneho subjektu spolu s jasľami za jedným plotom.

Iné zdroje

Poslanci sa počas rokovania pýtali na možnosť premiestnenia Domova sociálnych služieb inam, lenže aj to by podľa vedenia mesta bolo príliš nákladné a vec by nevyriešilo. Budúcnosť šalianskych jaslí Lienka tak ostáva v rukách šalianskej radnice. Tá bude, podľa informácií z rokovania zastupiteľstva, hľadať možnosti financovania z iných zdrojov. Tak, aby sa jasle dožili ďalšej päťdesiatky v plnej kondícii.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM