Zlatica Gregorová Samospráva

Vývozná spoločnosť so Šaľou ukončila zmluvu: Škrt im urobila zmena legislatívy

Na marcovom rokovaní mestského zastupiteľstva bola jednou z tém aj zmluva s odpadovou firmou. Vyvážajú v našom meste.

Ilustračný obrázok k článku Vývozná spoločnosť so Šaľou ukončila zmluvu: Škrt im urobila zmena legislatívy
12
Galéria
Foto: Zlatica Gregorová

Aktuálne to však vyzerá tak, že dôjde k zmene a bude sa hľadať nová firma.

Legislatívne zmeny

Mesto má so spoločnosťou zmluvu na 10 rokov, teraz je v platnosti tretí rok. Viac k tejto téme povedal primátor mesta Šaľa Jozef Belický: „Po legislatívnych zmenách, ktoré nebolo možné predpokladať, firma nie je schopná zabezpečovať tieto služby v tak, ako boli určené v zmluve. Výsledkom rokovaní je to, že spol. Envi Geos doručila návrh na skončenie zmluvného vzťahu. Časť záväzkov je vysporiadaná, časť ešte nie je vysporiadaná." Háčik je v tom, že po týchto zmenách v zbere triedeného odpadu má firma problém splniť svoje záväzky, tak, ako boli zmluvne s mestom Šaľa dohodnuté na ďalšie roky.

Skrátia konanie

Primátor uviedol, že je to už niekoľká zmena legislatívy, takže je problematické hľadať a nájsť dodávateľa na 10 rokov. Pravdepodobne teda pôjde o skrátené konanie. Radnica má teda doručené ukončenie zmluvy, pričom táto spoločnosť svoju prácu bude vykonávať, pokiaľ nenastúpi nový odvozca odpadov v Šali.

Na zastupiteľstve vystúpil aj riaditeľ spoločnosti EnviGeos Štefan Sklenár. Povedal, že „v roku 2016, kedy sa konala súťaž, mesto aj uchádzači mali za to, že komunálny odpad sa dá triediť dvoma spôsobmi. Teda, pred samotným zneškodnením – uložením do vriec, nádob, čo sa tu aj robí a druhá možnosť je dotrieďovať pred jeho uložením, čo je aj základná filozofia, kde sa získa zo zbytkového komunálneho odpadu 33% biológie, 12 plastu a 8% skla. A tieto množstvá sú započítané objednávateľovi.“ Podľa Štefana Sklenára to pre Šaľu znamená zvýšenie podielu triedenia komunálneho odpadu.

Nový dodávateľ

Spoločnosť má na starosti aj polopodzemné kontajnery. Ich osádzanie v Šali by malo pokračovať. Podľa slov riaditeľa vývoznej spoločnosti zakúpili pozemok na modernizáciu triediacej linky. Majú už aj platné stavebné povolenie, avšak vďaka novej legislatíve by museli počítať s vyše 2-miliónovou investíciou. To by však pre nich ich ekonomicky stratilo zmysel. Šalianska radnica tak v najbližšej dobe vypíše nové verejné obstarávanie na vývozcu komunálneho odpadu.

Vo fotogalérii si pozrite zábery z osádzania polopodzemných kontajnerov v Šali.

Foto: ilustračné

V Šali osádzajú polopodzemné kontajnery: Používať sa budú po skončení prác, FOTO
12
Galéria
Foto: Zlatica Gregorová
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM