Zlatica Gregorová Samospráva

Výsledky prieskumu o životnom prostredí: Šaľania chcú obchvat aj viac zelene

Prieskum, ktorý spustilo Mesto Šaľa, mal priniesť obraz o dôležitých oblastiach života obyvateľov. Názory a pripomienky mohli vyjadriť rôzne.

Ilustračný obrázok k článku Výsledky prieskumu o životnom prostredí: Šaľania chcú obchvat aj viac zelene
16
Galéria
Foto: Zlatica Gregorová

Svoj názor mohli obyvatelia poslať online, cez sociálne siete a to od januára do apríla 2019. Každý obyvateľ Šale, ktorý sa zapojil do prieskumu, tak pomohol vytvoriť podklady k Programu hospodárskeho a sociálneho rozvoja mesta Šaľa na roky 2015–2020 za rok 2018. Nedávno sme uverejnili výsledky spokojnosti s kultúrou, dnes vám ponúkame názory k životnému prostrediu.

Viac žien

Podľa pracovníčky MsÚ Šaľa Petry Szalayovej, je zrejmé, že možnosť zapojiť sa do prieskumu využilo 451 respondentov. Podľa informácií, ktoré sú súčasťou rokovacích materiálov na sala. sk, viac názorov poskytli Šalianky (58,98 %), mužov bolo (41,02%).

Peši, autom, bicyklom

Na otázku, koľko áut má bežná šalianska domácnosť, 86% opýtaných uviedlo vlastníctvo aspoň jedného vozidla. Na druhej strane, tri a viac áut, podľa Petry Szalayovej využíva 5,77% občanov.

To, že Šaľania idú s dobou a chránia životné prostredie aj svoje zdravie, dokazuje fakt, že 44,35% chodí peši. Druhé miesto patrí autu, ktoré využíva 30,82% ľudí a tretiu priečku obsadil bicykel, na ktorom často jazdí 15,96% obyvateľov.

Dôležitá je aj otázka odpadu a jeho separovania. Ako uviedla v Správe o výsledkoch prieskumu za rok 2018 na sala sk, Petra Szalayová z MsÚ Šaľa, 78,05 % občanov vždy separuje plasty, sklo (72,51% opýtaných) a papier triedi 69,18% občanov. Odpad z domácností, podľa výsledkov, na neoficiálne skládky nikdy nevyváža 75,17% obyvateľov.

Priemerné prostredie

Spokojnosť so stavom životného prostredia vyjadrili obyvatelia takto: priemerné s výhradami 53,22%, dobré prostredie potvrdilo 19,73% občanov a 5,32% ho vidí v zlom stave. „Nevýrazné zvýšenie spokojnosti oproti predchádzajúcim rokom môžeme vidieť v oblasti hluku v meste (pokles o 0,1 bodu), prašnosti v meste (pokles o 0,1 bodu). Z odpovedí respondentov je zrejmé taktiež nevýrazné zhoršenie vnímania čiernych skládok (nárast o 0,1 bodu). Najlepšie hodnotenou oblasťou na základe početnosti známky 1 je rekonštrukcia a modernizácia verejného osvetlenia (99),“ informuje Petra Szalayová v správe.

Oblasť životného prostredia v meste Šaľa za rok 2018 získala, podľa výsledkov prieskumu, známku 2,93, čo je priemerné hodnotenie. Ako uviedla Petra Szalayová, najviac výhrad majú Šaľania k chýbajúcemu obchvatu, stavu ciest, tranzitnej doprave, majú málo zelene a požadujú aj častejší odvoz odpadu, aby mesto nezahltili preplnené kontajnery.

Zelené mesto

K strategickým cieľom mesta Šaľa do roku 2020 pre oblasť životného prostredia patrí „čisté a zdravé mesto plné zelene, mesto s trvalo udržateľným odpadovým a tepelným hospodárstvom, so šetrným prístupom k cenným zdrojom povrchovej aj podzemných vôd a infraštruktúrou „priateľskou“ k životnému prostrediu a mestom uvedomelých ľudí s aktívnym environmentálnym prístupom,“ uviedla v správe Petra Szalayová.

Vo Fotogalérii uvidíte archívne zábery zo Sčítania dopravy v Šali.

Foto: ilustračné

FOTO, V Šali sčítali dopravu, cez most prejde denne vyše 20 000 áut!
16
Galéria
Foto: Zlatica Gregorová
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM