Zlatica Gregorová Samospráva

Výsledky prieskumu bývania v Šali: Občania chcú nemocnicu a pokojnú prepravu

Nedávno ponúklo Mesto Šaľa svojmu obyvateľstvu možnosť vyjadriť názor. Hodnotili štyri oblasti života.

Ilustračný obrázok k článku Výsledky prieskumu bývania v Šali: Občania chcú nemocnicu a pokojnú prepravu
7
Galéria
Foto: Zlatica Gregorová

Verejnosť sa mohla vyjadriť k ponuke kultúry, služieb aj životnému prostrediu. Cieľom posledného dotazníka bolo zistiť názory ohľadom bývania v Šali.

Podklady do programu

Radnica pravidelne uskutočňuje prieskumy, v ktorých sa môže vyjadriť každý občan. Odpovede bolo možné zaslať elektronicky alebo ich doplniť do papierových formulárov, ktoré boli umiestnené vo viacerých inštitúciách. Všetky názory budú podkladom pre Program hospodárskeho a sociálneho rozvoja mesta Šaľa na roky 2015–2020 za rok 2018. Doteraz boli výsledky priemerné. Zisťovali sme, nakoľko boli vlani občania mesta spokojní s bývaním v Šali za minulý rok.

Štvrťstoročný pobyt

Výsledky prieskumov spracovala a vyhodnotila Petra Szalayová z Mestského úradu Šaľa. Údaje, zverejnené na sala.sk, informujú o miere spokojnosti občanov s bývaním v meste. Možnosť povedať si svoj názor využilo podľa pracovníčky 441 respondentov, z ktorých opäť dominovali ženy (63,49%). Mužov odpovedalo 36,51%. Na otázku, ako dlho býva občan v Šali alebo jej mestských častiach uviedlo 61,45% respondentov viac ako 25-ročné bývanie. Menej ako 5 rokov žije v našom meste 4,53% opýtaných.

Ako uviedla vo výsledkoch zverejnených na sala.sk Petra Szalayová, „viac ako jedna tretina (37,87%) má zamestnanie v Šali a 41,50% opýtaných musí za svojou prácou dochádzať mimo mesta. Skupinu ekonomicky neaktívnych respondentov tvorili študenti 13,60%, dôchodcovia 8,62%. Odpoveď iné 6,35% uviedli tiež ženy na materskej dovolenke alebo samostatne zárobkovo činné osoby.“

Miesto pre život

Odpoveď na otázku, ako sú občania spokojní so Šaľou ako miestom pre život, bývanie, prácu, zábavu, výchovu detí, či prežitie staroby, uviedlo veľkú spokojnosť 6,35% opýtaných, skôr spokojnosť 51,25% respondentov, skôr nespokojných bolo 32,88% a nespokojných 8,16%.

Najlepšie hodnotenie si udržiavajú za všetky roky materské školy (1,9) a základné školy (1,9). Respondenti za rok 2018 pozitívne hodnotili tiež bezpečnosť a poriadok v meste (3,0). Najhoršie hodnotenou oblasťou tak ako aj za predchádzajúce roky je doprava a parkovanie ako aj úroveň zdravotných služieb (3,8), ktoré dosiahli najnegatívnejšie hodnotenie v porovnaní s predchádzajúcimi rokmi,“ uviedla Petra Szalyová v prieskume.

Vlastný dom aj Váh

Zaujímavé bol zistenie, čo Šaľania považujú za výhodu bývania a života v našom meste. Tu sa najviac respondentov priklonilo v odpovedi, že ich teší výhodné dopravné spojenie s väčšími mestami ako je Nitra, Galanta, Bratislava a pod. (26,19%), ďalej ako výhodu berú blízkosť rieky Váh (25,97%) a do tretice sa obyvateľom Šale zdá výhodné vlastníctvo domu, záhrady (8,50%).

Na piedestáli nevýhod života v Šali stojí chýbajúca nemocnica, ktorú občania dlhodobo nemôžu akceptovať (39,12%), ďalej sú to, podľa výsledkov Petry Szalayovej, zápchy a komplikovaná doprava v meste (29,25%) a napokon ako najväčšiu nevýhodu respondenti uviedli prílev zahraničných robotníkov (9,98%).

Nezáujem

I otázku zapájania sa do aktivít mesta vyhodnotila Petra Szalayová: “Súčasťou mesta sa cíti byť a aktívne sa zapája do verejného života 24,72% opýtaných, 33,79 % by sa zapájalo viac do verejného života, ale nevie ako a 34,92 % sa do verejného života v meste nezapája a ani ich to nezaujíma.“ Dopravnú situáciu vyhodnotili občania aj ako najväčší problém (20,15%).

Spokojnosť so škôlkami

Šaľu za dobré miesto pre život považuje 45,13% respondentov, pričom je nespokojných, ale chce v nej žiť 35,37% opýtaných. Nespokojných občanov, ktorí sa plánujú odsťahovať je 12,24%. Petra Szalayová vo výsledkoch prieskumu, na otázku, ktoré zariadenia mimoškolských aktivít obyvatelia považujú za prospešné, uviedla: „najpozitívnejšie vnímajú respondenti v rámci nášho mesta Základnú umeleckú školu (1,54,) Centrum voľného času (1,69). O niečo nižšie hodnotenie získali priestory a areály škôl (1,93) a najhoršie sú vnímané športové areály a ihriská (2,12).“

Spokojnosť s počtom materských škôl v meste uviedlo 43,99% respondentov, za nepostačujúce množstvo škôlok sa vyjadrilo 13,61 % a neodpovedalo spolu 42,40% respondentov. Celkovo Bývanie a život v Šali ohodnotili občania priemernou známkou.

Vo fotogalérii si nezabudnite pozrieť archívne zábery parkoviska pri šalianskej poliklinike.

Foto: ilustračné

FOTO, Do polikliniky investujú tisíce: Pokračovať budú strechou
7
Galéria
Foto: Zlatica Gregorová
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM