Zlatica Gregorová Samospráva

Vynovený Mládežnícky parlament v Šali: Vymenili vedenie a majú veľké plány

O tom, že mládež v Šali chce svoje mesto a možnosti v ňom rozvíjať, svedčí viacero dôkazov. Organizácia vznikla pred pár mesiacmi.

Ilustračný obrázok k článku Vynovený Mládežnícky parlament v Šali: Vymenili vedenie a majú veľké plány
Foto: Zlatica Gregorová

Napriek tomu, že činnosť šalianskeho parlamentu po čase ustala, s koncom roka sa študenti opäť hlásia o slovo.

Záujmy mládeže

Presadzovať svoje potreby a záujmy a zastupovať študujúcu mládež v našom meste si kládli za cieľ členovia Mládežníckeho parlamentu v Šali. Organizáciu zastrešuje Mesto Šaľa, pričom parlament je jeho poradným orgánom. Ten môže navrhnúť svoje postrehy a požiadavky na zlepšenie života mládeže, či na uskutočnenie potrebných aktivít.

Nové méty

Len začiatkom tohto roka sa v našom meste začali šíriť chýry o tom, že skupinka mladých ľudí založila Mládežnícky parlament. Na jeho čele stál študent Aleš a členovia chystali zaujímavé aktivity. Počas roka boli súčasťou niekoľkých podujatí, ktoré zorganizovali alebo pri nich vypomáhali a snažili sa napredovať. Po čase sa však odmlčali, aby sa znovu objavili, ale už v inom zložení a s novými predsavzatiami.

Na nedávnom vianočnom podujatí pre deti a mládež návštevníci privítali aj dvoch anjelov a jedného škriatka, ktorí ich prišli potešiť. Okrem tejto veselej trojice prišiel aj mladík Tomáš Benkovič. Ide o nového predsedu Mestského parlamentu v Šali, ktorý rozbieha svoju činnosť odznova.

Tento mladík je bývalým predsedom Žiackeho školského parlamentu zo Spojenej školy vo Veči. Tam sa usiloval o rozvoj a podporu mládeže a úspešne predsedal štyri roky. Opýtali sme sa ho, prečo fungujú nanovo a čo chystajú.

Vianočná trojica

Podľa Tomášových slov je zrejmé, že chod parlamentu sa postupne oslabil a ak ho chceli v meste udržať, museli sa rozbehnúť s novými posilami a množstvom uskutočniteľných predsavzatí. Mohli ste ich vidieť aj nedávno v centre mesta, kde v preoblečení za anjelov a škriatka rozdávali sladkosti a v rámci spolupráce s mestom prišli aj do šalianskeho kulturáku. „Tým, že sme organizácia Mesta Šaľa, to nás poprosilo, aby sme spestrili aj my vianočné sviatky. My mestu pomôžeme tým, že poskytneme ľudí, ako napríklad dnes tu prišli anjeli a škriatok. Oni v tomto období vyčaria radosť a rozdajú deťom sladkosti a tie sa môžu sa s nimi aj odfotiť," povedal Tomáš Benkovič.

Ako predseda Tomáš spomenul, chodia aj po centre mesta a radi prídu aj inam. Po sviatkoch a oddychu sa pustia od ďalších aktivít. „Ešte v tieto dni urobíme presný plán na budúci rok, aby sme mohli fungovať. Chceme robiť akcie pre mládež ale aj nesmieme zabúdať na deti. Urobíme dve divízie, čo bude činnosť pre mládež – tínedžerov a druhá bude špeciálne pre deti,“ prezradil Tomáš Benkovič.

Nové logo

Podľa slov predsedu Mestského parlamentu v Šali sa členovia tohto zoskupenia chcú zamerať na zábavné i hudobné programy a súťaže aj vystúpenia spevákov a hudobných skupín. Nechcú zanedbať ani pohybové aktivity pre deti, tínedžerov aj tridsiatnikov. To všetko musia zosúladiť s predstavami kompetentných pracovníkov šalianskej radnice. Podporiť ich môže aj verejnosť. V týchto dňoch až do 31. januára 2019 im môžete pomôcť, ak im navrhnete nové logo. Najlepší návrh odmenia sumou 50 eur.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM