Peter Štrbo Iné športy

Výborne obsadený šaliansky petangový turnaj

Štvrtý ročník petangového turnaja „Svätoplukové dvojky“ mal veľmi dobré obsadenie, nakoľko na ňom štartovala slovenská petangová elita.

Medzinárodný petangový turnaj, ktorý usporiadal Klub priateľov petangu Svätopluk Šaľa sa hral odohral sa na poľných cestách pri Váhu už pod novým názvom a tešil sa veľkému záujmu, nakoľko na ňom štartovalo až 39 dvojíc: (Bratislava, Modra, Lučenec, Martin, Sereď,…, ale aj Brno). Licencovaní hráči a amatéri hrali švajčiarskym systémom a najlepšia „šestnástka“ už potom pokračovala K. O. systémom.

Prvenstvo v štvrtom ročníku petangového turnaja licencovaných hráčov si nakoniec vybojovala favorizovaná dvojica Igor Stano (Jewel Bratislava) – Andrej Frantrič (Hohenlohe Bratislava), ktorá porazila vo finále zástupkyne nežného pohlavia Etelu Krchňákovú (Slopak Bratislava) – s Martinou Snopovou (Univerzum Bratislava). Pri pohľade do rebríčka najlepších petangistov (hodnotených bolo 198 hráčov Slovenska) za rok 2010 je Igor Stano na čele a jeho kolega Andrej Fratrič je na 11. mieste rebríčka. Ich finálový súper je taktiež vysoko medzi najlepšími, keď Etela Krchňáková je najlepšou ženou na Slovensku a jej kolegyňa Martina Snopová je v dámskom rebríčku piata.

Najlepšou dvojicou z domácich petangistov sa stali Peter Šúry (predseda KPPS Šaľa, ktorý je aj zo šalianskych hráčov najvyššie v slovenskom rebríčku – 66. miesto) spolu s Marianom Hatvanim. Najlepšou dvojicou v súťaži hráčov bez licencie sa stali Eduard Ambrus – Slavomír Gera (obaja Šaľa). // „Teší ma, že na medzinárodnom podujatí sme mali v Šali výborné seniorské zastúpenie, ktoré aj výkonmi potvrdilo ich postavenie v rebríčku najlepších hráčov,"// povedal tesne po ukončení IV. ročníka petangového turnaja „Svätoplukové dvojky“ šéf turnaja Peter Šúry. Pre licencovaných hráčov šalianskeho KPP Svätopluk (Peter Hlavatý, Milan Szabo, Lea Tóthová, juniori Adam a Lukáš Eliášovci,…) združených okolo „šéfa“ Petra Šúryho, ale aj pre nelicencovaných vyznávačov petangu bol tento turnaj dobrou školou. Poznatky z neho budú môcť všetci využiť pri ďalších podujatiach už rozširujúceho sa športového odvetvia, ktoré oslávi v apríli 2012 desiate výročie svojho vzniku. Stúpajúci záujem o petange, hru s oceľovými guľami dovezenú z Francúzska, ktorá nepotrebuje žiadne extra vybudované športoviská je evidentný.

Jozef Sklenár

Petang
3
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM