Peter Štrbo Rôzne

Voda z artézskej je nepitná! Kde bola tabuľa so zákazom?

Prekvapení a rozhorčení. Také boli reakcie Šaľanov, keď sme sa ich pýtali, ako vnímajú prísny zákaz pitia vody z artézskej studne na Hornej ulici, vydaný mestom 17. mája. O zvýšenom obsahu ortute vo vode totiž nevedeli, na mieste chýbalo akékoľvek up

Obľúbená voda z artézskej studne na Hornej ulici je podľa posledných rozborov nepitná. Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Nitre našiel vo vzorke privysoký obsah ortute a okamžite informoval mesto Šaľa, aby vydalo prísny zákaz pitia tejto vody. Dnes sme sa išli pozrieť na predmetnú studňu a už z diaľky nás prekvapil zástup ľudí s „bandaskami“ okolo obľúbeného zdroja pitnej vody. Keď sme sa opýtali ľudí, či sa neboja, že budú piť „otrávenú“ vodu, nechápavo krútili hlavou. Na mieste totiž chýbalo akékoľvek upozornenie, ktoré by zakazovalo pitie tejto vody, ľudia o tom pochopiteľne nemohli vedieť a za malú chvíľu si vodu napustili najmenej desať obyvateľov Šale. Mesto na svojom webe od včera 17. mája upozorňuje na prísny zákaz pitia vody z artézskej studne nachádzajúcej sa len pár metrov od ZŠ Horná.

„Neverím, že nie je pitná, ak by to bolo také vážne, mesto malo zastaviť prívod vody, aby si ju ľudia nebrali. Navyše tú chýba zákaz,“ povedal jeden zo spotrebiteľov vody, postarší pán, ktorý si napriek našej výstrahe vodu napustil a nasledovali ho ďalší, prevažne starší obyvatelia sídliska. „Neviem o žiadnom zákaze. Či je alebo nie je, ja si vodu beriem. Ak túto studňu zavrú, ani ja nebudem platiť za vodu,“ vyhrážala sa rozhorčená dôchodkyňa. „Keď je naozaj závadná, tak by tu mala byť nejaká tabuľka,“ pridáva svoj názor ďalšia stála spotrebiteľka tejto vody. „Je to pre mňa nová informácia, ak nie je voda v poriadku, nemalo by sa teda dovoliť, aby ju ľudia pili,“ nechápavo krútil hlavou ďalší z množstva Šaľanov, ktorých sme zastihli pri artézskej studni a okomentoval aj chýbajúcu tabuľku ZÁKAZ PITIA. „Je to nedbanlivosť mesta, alebo toho, čo to má na starosti,“ doplnil. (ostré reakcie Šaľanov v plnom znení si pozrite vo videu)

Viceprimátora Šale Jozefa Mečiara informácia o chýbajúcej tabuli so zákazom zaskočila.** „Informačnú tabuľku sme na miesto dali okamžite. Žiaľ, zrejme niektorí ľudia majú potrebu ju zničiť, už sme tam umiestnili ďalšiu.“ povedal Mečiar. „Na tabuľke má byť informácia PRÍSNY ZÁKAZ PITIA, voda teda podľa odborníkov vážne hrozí zdraviu,“** upozorňuje viceprimátor.

[color=#cc0000]­[size=14]Stano­visko Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Nitre[/size][/co­lor]

„Zo strany RÚVZ so sídlom v Nitre išlo o telefonické nahlásenie týkajúce sa len jedného vyšetreného ukazovateľa a to z dôvodu, že u tohto ukazovateľa bola nameraná hodnota, ktorá prekračuje limit stanovený vo vyhláške MZ SR č.354/2006 Z.z., ktorým sa ustanovujú požiadavky na vodu určenú na ľudskú spotrebu a kontrolu kvality vody určenej na ľudskú spotrebu v znení nariadenia vlády č. 496/2010 Z.z. Jedná sa o chemický ukazovateľ ortuť,“ povedala regionálna hygienička Katarína Tináková.

**„Telefonicky sme túto skutočnosť nahlásili z toho dôvodu, aby obyvatelia boli promptne informovaní o nevhodnosti vody z tejto artézskej studne na pitné účely a aby prevádzkovateľ verejných vodných zdrojov tento zdroj označil nápisom "VODA NEPITNÁ“, **doplnila Tináková.

“V prípade požitia väčšieho množstva ortuti nastávajú kŕče, hnačky a bolesti brucha, poškodzujú sa obličky a pečeň,“ informuje Úrad verejného zdravotníctva SR o zdravotných problémoch

Mestský úrad ešte nedisponuje výsledkami laboratórnych vyšetrení, takže hodnoty ostatných vyšetrených ukazovateľov zatiaľ nie sú k dispozícii. Po ich obdržaní vás budeme informovať o kvalite vody z artézskych studní v meste Šaľa!

[size=14][color=#cc0000]­Vo videu ostré reakcie Šaľanov i vyjadrenie viceprimátora Jozefa Mečiara.[/color][/si­ze]

[blockquote]Ar­tézska studňa je podzemná voda s napätou hladinou (t. j. voda je zhora obmedzená vodonepriepustnou vrstvou), ktorá je vysokým tlakom tlačená až na zemský povrch. Takže po navŕtaní voda vyteká samovoľne, bez použitia čerpadla.

Na území mesta sa v súčasnom období nachádzajú už len dva funkčné vodné zdroje artézskych studní, ktoré sa využívajú ako doplnkové zdroje pitnej vody:

1. vodný zdroj na nám. Sv. Trojice 2. vodný zdroj na Pribinovom námestí vo Veči

Donedávna fungovala aj studňa na Hviezdoslavovej ulici v blízkosti CVČ. Zo zatiaľ nezistených príčin však voda z tohto vodného zdroja prestala tiecť. Už pred rokom informoval RÚVZ Nitra, že voda zo studní na Vlčanskej a Dolnej ulici nie je vhodná na pitné účely. (Viac v článku [link=http://www­.sala24.sk/clan­ky?extend.92117_Vo­da-z-dvoch-artezskych-studni-nie-je-vhodna-na-pitie!!]Voda z dvoch artézskych studní nie je vhodná na pitie![/link][/bloc­kquote]

Voda z artézskej je nepitná! Kde bola tabuľa so zákazom?
1
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM