Zlatica Gregorová Samospráva

Vo Vlčanoch to vrie: Proti starostovi sa postavila skupinka poslancov obecného zastupiteľstva

V obci sa dejú veci, ktoré nie sú po vôli tamojším poslancom. Starosti Gyula Ivánovi adresovali Výzvu na vyjadrenie k nedávnemu zvoleniu svojho zástupcu.

Ilustračný obrázok k článku Vo Vlčanoch to vrie: Proti starostovi sa postavila skupinka poslancov obecného zastupiteľstva
Foto: Zlatica Gregorová

Udalosti nabrali spád koncom minulého roka. V druhý sviatok vianočný bola odvolaná zástupkyňa starostu obce, poslankyňa Petra Szöke Szórádová. Následne starosta hneď na druhý deň 27. decembra 2016 poveril zastupovaním nového zástupcu, poslanca, Františka Ondrušeka. Problémom je, že časť poslancov s daným stavom v obci nesúhlasí.

V posledný deň minulého roka poslanci spísali Výzvu, v ktorej žiadajú vysvetlenie. Poverený zástupca starostu môže mať všetky jeho kompetencie len po tom, čo sa starosta vzdá svojho mandátu. Opýtali sme sa zúčastnených strán na aktuálnu situáciu. Vyjadrenia uvádzame v plnom znení.

Poslanec Karol Csimadia nám na otázku Čo si o súčasnej situácii myslí, povedal:“Predlo­žili sme výzvu, pretože poverenie nového zástupcu je protizákonné. Starosta môže presunúť zopár kompetencií na svojho zástupcu, nie však všetky“.

Poverený zástupca František Ondrušek:“Momen­tálne nemám potrebu k danej veci sa vyjadrovať. Postaviť obvinenie na dohadoch je pre mňa bezpredmetné. Podľa právnika obce i môjho právnika je moje poverenie v poriadku. Ja sa teraz zaujímam o správny chod obce v súlade s mojím poverením.“ Ako skonštatoval zástupca starostu, ak sa objavia dôkazy, ktoré budú svedčiť v jeho neprospech, rád sa k nim vyjadrí.

Svoje vyjadrenie nám poskytla i hlavná kontrolórka obce, Ida Ivánová:“Podali sme sťažnosť na prokuratúru v tejto veci. Pán starosta Ing. Gyula Iván počas svojej práceneschopnosti odvolal terajšiu pani zástupkyňu a vymenoval nového zástupcu starostu, na ktorého podľa poverenia (poverenie poslancom bolo doručené hromadným emailom) preniesol všetky kompetencie v rozpore so zákonom § 13b ods. 4 Zákona o obecnom zriadení. Starosta obce je od 12.12.2016 prá­ceneschopný, je v domácom liečení. Od toho času odmieta podpísať dôležité dokumenty potrebné pre chod obce. Na Obecnom úrade vo Vlčanoch dlhšie obdobie pretrváva „nepriaznivá„ situácia.“

Nakoniec uvádzame vyjadrenie starostu obce Vlčany Gyulu Ivána: „Myslím si, že ide o osobnú pomstu. Proti mne sa nepostavili všetci poslanci, len skupina poslancov. Čo sa týka odvolania zástupcu starostu a vymenovanie nového zástupcu prebehlo všetko podľa zákona o obecnom zriadení. Odvolanie a vymenovanie zástupcu má v plnej kompetencii starosta obce. Poslanci to len berú na vedomie. Myslím si že by sme mali počkať na vyjadrenie prokuratúry, a až potom urobiť záver tejto umelo vytvorenej kauze.“

Stanovisko Ministerstva vnútra ako i ďalšie vyjadrenia vám prinesieme v najbližších dňoch.

Foto:ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM