Zlatica Gregorová Rôzne

Vlna solidarity sa rýchlo šíri: Pomocnú ruku podali aj miestni podnikatelia

V súvislosti s koronavírusom, prijali kompetentní tvrdé opatrenia. Aby zabránili jeho šíreniu, obmedzili predaj aj pohyb ľudí.

Ilustračný obrázok k článku Vlna solidarity sa rýchlo šíri: Pomocnú ruku podali aj miestni podnikatelia
6
Galéria
Zdroj: Mesto Šaľa

V dedinách aj mestách sú zatvorené školy, škôlky, kultúrne aj športové zariadenia, svoje opatrenia prijali aj dopravcovia.

Svojpomocne

Keďže rúška v lekárňach nedostať a čakať niet na čo, mal by si každý poradiť, ako vie. Stačí zapojiť fantáziu a rúško je na svete. Nie každý však má doma šijací stroj, gumičky či látky, potrebné na jeho výrobu. Po tom, čo primátor mesta Šaľa Jozef Belický vyzval občanov, aby boli nápomocní aj oni, začali sa diať veci.

Spolupatričnosť

K prvým pomocníkom, ktorého ani nebolo treba vyzývať, patrí krajčír Ladislav Medveczký, ktorý našil ochranné rúška so špeciálnymi filtrami klientom Krízového centra v Šali a pokračuje v šití ďalej. Obyvatelia, ktorí majú šijacie stroje, k nim sadajú a šijú ochranné pomôcky pre rodiny, ale aj susedom či pre neznámych ľudí. Lebo spolupatričnosť je to, čo teraz azda najviac potrebujeme.

Ani šalianske dôchodkyne nelenia a sadajú za stroje. Ušili už vyše dvesto rúšok na tvár a taktiež pokračujú v tejto aktivite ďalej. K nim sa postupne začali pridávať aj miestni podnikatelia. Pridal sa aj konateľ spoločnosti s nerezovou oceľou „Úžasný človek počas týchto dní daroval respirátory zdravotníkom, mestským policajtom a niektorým zamestnancom úradu, ktorí sú v neustálom kontakte s verejnosťou,“ informovala Dajana Hanesová z Mestského úradu Šaľa.

Ľahostajní nezostali ani v krajčírskej dielni, kde namiesto plánovanej výroby presedlali na šitie ochranných rúšok pre obyvateľov mesta.

Jeden zo šalianskych podnikateľov sa rozhodol mestu darovať 10 krabíc rukavíc, po sto kusov v každej krabici.

Niektoré prevádzky na to idú po svojom. Jedno z rýchlych občerstvení pribalí rúško ku každej objednávke, ďalšia predajňa ponúka chlieb úplne bezplatne – stačí sa usmiať.

Zahraničným zamestnancom

A bokom nezostali ani zahraniční zamestnanci, ktorí u nás pracujú, avšak v rámci prísnych opatrení nemôžu vycestovať domov. „Aj títo ľudia potrebujú pomoc, keďže sú mimo svojho rodného domova a pravdepodobne so sebou ani nemajú dostatok látky, či oblečenia, aby si ušili vlastné rúška. Zamestnávatelia týmto ľuďom rúška nezabezpečili. Avšak našli sa v našom meste prevádzkovatelia ubytovní, ktorí zamestnancom zo zahraničia zakúpili rúška, aby si aj oni aspoň pokojne mohli v obchodoch nakúpiť a neohrozovali tým seba a verejnosť,“ vyhlásila šalianska hovorkyňa.

Farár aj úradníci

Pomoc ponúkol aj farský administrátor Róbert Ondrík z Trnovca nad Váhom. V prípade, že sa najmä starší ľudia alebo rodiny s deťmi, odkázané na pomoc, na neho obrátia, rád im zabezpečí nákup základných potravín aj dovoz.

Rovnako sa o svojich občanov starajú aj v šalianskych dedinách. V Tešedíkove, Trnovci nad Váhom aj Nedede im rozdávajú znovu použiteľné rúška. Stačí sa ozvať na tel.č. 031/7794133 alebo napísať na obecneded@stonline.sk a rúško vám prinesú rovno domov. Bokom nezostávajú ani členovia Územného spolku Slovenského červeného kríža v Šali. V týchto dňoch budú aj oni rozdávať ochranné rúška obyvateľom.

Foto: ilustračné

Vo fotogalérii si pozrite šitie ochranných rúšok v Šali.

Ďalšie zaujímavé informácie a aktuálne správy z celého Slovenska si môžete zabezpečiť sledovaním Dnes24 a Facebooku.

Šaľania prejavujú empatiu: Našili už vyše dvestovku rúšok
6
Galéria
Zdroj: Mesto Šaľa
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM