Zlatica Gregorová Rôzne

Vlčiansku kompu zrenovovali, už opäť premáva! FOTO

Prievoz cez Váh spomína už Zoborská listina z roku 1113. Desiatky rokov slúži na priechod z jednej strany na druhú plavidlo – tzv. kompa.

Ilustračný obrázok k článku Vlčiansku kompu zrenovovali, už opäť premáva! FOTO
Zdroj: Klaudia Braunová

Môžu sa ňou zviezť osoby, autá aj cyklisti, ale aj nákladné autá do 10 ton. Prednedávnom znova obnovili jej prevádzku z Vlčian do Nových Zámkov.

Vlčianska kompa je vzhľadovo široké a dlhšie plavidlo, laicky povedané, pozostáva z kovového rámu a drevených lát. Poľahky sa na jej plochu dostanú vodiči s autami, aj ostatní cestujúci. Všetci môžu nastúpiť priamo z briežka. Okrem klasickej prepravy spĺňa aj nevšedný zážitok. Ste na lodi, na čerstvom vzduchu a ešte k tomu sa dopravujete do svojho cieľa netradičným spôsobom.

Ušetríte kilometre

Vďaka tomuto plavidlu ste schopní ušetriť si veľa kilometrov, v porovnaní s klasickou cestnou dopravou aj o dobrú polovicu. Prevádzkovateľom spomínanej vodnej dopravy je Regionálna správa a údržba ciest Nové Zámky. Vlastní ju Nitriansky samosprávny kraj.

Vďaka snahe zase premáva

Po vode ste sa kompou posledné mesiace nedostali. Na plavidle bolo potrebné urobiť niekoľko opravných prác, ktoré vznikli opotrebením a častým využívaním. Z toho dôvodu bolo plavidlo na 7 mesiacov a 1 deň vyradené z prevádzky. Ako sme sa dozvedeli, aby kompa bola čo najskôr v plnej paráde, o to sa postaral najmä vedúci strediska Nové Zámky z Regionálnej správy a údržby ciest Nitra a.s.Valentín Gála ako aj starosta obce Neded, Štefan Jancsó. Slávnostného októbrového znovuuvedenia do prevádzky sa zúčastnili aj starosta obce Vlčany, Gyula Iván.

Vlčiansku kompu si tak môžete užiť do sýta. Ak ju však chvíľu neuvidíte na hladine premávať, neznamená to, že je pokazená. Je totiž bytostne závislá na množstve vody, potrebnej na jej bezpečnú prepravu.V prípade potreby sa informujte priamo u pracovníkov kompy na tel.č.. 0903 654 767.

Vlčiansku kompu zrenovovali, už opäť premáva! FOTO
3
Galéria
Zdroj: Klaudia Braunová
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM