Zlatica Gregorová Rôzne

Vínni degustátori sa zišli v Šali: 230 vzoriek zo Slovenska i od susedov, FOTO

Víno Terra Wag - Šaľa 2019 je súťažnou prezentáciou a výstavou vín. V predposledný májový deň sa konala odborná degustácia 5. ročníka.

Ilustračný obrázok k článku Vínni degustátori sa zišli v Šali: 230 vzoriek zo Slovenska i od susedov, FOTO
38
Galéria
Foto: Zlatica Gregorová

I tentoraz je hlavným organizátorom Mesto Šaľa, prezident súťaže profesor Fedor Malík a odborným garantom je Roman Janoušek.

Odborná degustácia

Napriek tomu, že Šaľa nepatrí medzi vinárske regióny, i tak sa tu koná každoročne zaujímavé podujatie, ktoré si získalo obľubu u odborníkov, vinárov aj verejnosti. Ako nám prezradila organizátorka Martina Čižmáriková z MsÚ Šaľa, príprava na vinársku súťaže je náročná a zaberie veľa času. Výsledok však potom stojí za to. Najprv je potrebné pozvať vinárov. Tí následne odovzdajú svoje vzorky a potom nasleduje odborná degustácia. Tá sa konala 30. mája 2019 v zmoder­nizovaných priestoroch sobášnej siene v Mestskom úrade v Šali. Prítomných privítal primátor Šale Jozef Belický, ktorý vyzdvihol malé 5. ročné jubileum súťaže a poprial účastníkom veľa šťastia pri rozhodovaní, aby kvalitné vína získali tie najlepšie ocenenia.

Sobáš vína a pocitov

Slova sa ujal aj prezident súťaže Fedor Malík, ktorý pripomenul, ako sa pred rokmi rozhodovali o tom, že vybudujú na juhu miesto, kde sa budú stretávať pekné vína z iných regiónov, inej originality. “Za posledné roky rezonovali aj vína tunajších výrobcov. Je viac ako symbolické, že degustujeme v sobášnej sieni. Brillat Savarin zomrel pred 250 rokmi, ale jeho posolstvo ostáva pre nás. Jeho diela hovoria o sobáši jedla a vína, my budeme hovoriť o sobáši vašich pocitov a kvality vín,“ povedal Fedor Malík.

Po príhovoroch nasledovala degustácia nehodnotenej nultej vzorky, ktorá naštartovala chuťové poháriky porotcov. Vinári zasadli za stoly a postupne im hostesky nosili vzorky vín. Vzoriek je cez 230 a pochádzajú z našej krajiny, Maďarska a z Českej republiky.

Odborníci

Sú tu významní degustátori zo Slovenska, väčšinou sú to technológovia, pivniční majstri, výrobní riaditelia, ktorí vínu rozumejú. Chodia celý rok na súťaže a pod naším vedením si myslím, že výsledok bude maximálne objektívny,“ priblížil odborný garant Roman Janoušek.

Vhodná poloha

Prvé pocity po odštartovaní degustácie priblížil šaliansky primátor Jozef Belický: „Tešíme sa tomu, že 5. ročník sa koná v zrekonštruovaných priestoroch mestského úradu. Tu vďaka klíme vieme udržiavať teplotu, aby vyhovovala odbornej degustácii. Sme radi, že v Šali profesor Malík aj Roman Janoušek sa podujali na to, že spravia výstavu, aby sa tu mohli porovnávať slovenské vína s maďarskými, lebo je na to vhodná poloha. Je to významné podujatie pre slovenských vinárov.

Degustovali sa vzorky vína v siedmych kategóriách. Nechýbali medzi nimi varianty bieleho, ružového, červeného a hodnotilo sa aj šumivé. Pri opojnej tekutine ide o vzhľad, vôňu a chuť. Tiché víno sa hodnotí podľa čírosti, farby, intenzity, čistoty, kvality a celkového dojmu-harmónie. Šumivým vínam sa okrem spomínaných vlastností pridávajú body za perlenie.

Verejná ochutnávka

Na pamiatku 5. ročníka odbornej degustácie Terra Wag každý účastník získal štýlový pohár, ktorý vyrobila šalianska keramikárka Petra Sudorová.

Milovníci kráľovského moku sa už teraz môžu tešiť na ochutnávku. Tá sa uskutoční 12. – 13. júla 2019 od 17.00 – 22.00 hod. v šalianskom amfiteátri.

Vínni degustátori sa zišli v Šali: 230 vzoriek zo Slovenska a od susedov, FOTO
38
Galéria
Foto: Zlatica Gregorová
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM