Zlatica Gregorová Samospráva

Vieme, kam by mali ísť mestské výdavky: Radnica chce dať viac na propagáciu

Balík financií, ktoré budú tvoriť budúci rozpočet, sa na stôl poslancov MsZ v Šali dostal už na októbrovom rokovaní. Schvália ho koncom tohto mesiaca.

Ilustračný obrázok k článku Vieme, kam by mali ísť mestské výdavky: Radnica chce dať viac na propagáciu
Foto: Zlatica Gregorová

Rozpočet bežných výdavkoch mesto rozdeľuje podľa stupňa dôležitosti. Istej sfére je potrebné ho navýšiť, niekde je potrebné ubrať. To, ako bude vyzerať v budúcom roku 2018, bude známe už čoskoro.

O návrhoch bežných výdavkov v oblasti vzdelávania, sociálnej starostlivosti, športu, bezpečnosti, práv a poriadku, ako aj plánovania, manažmentu a kontroly a administratívy ste sa mohli dozvedieť v našom predošlom článku. Teraz si môžete prečítať, ako mesto plánuje prerozdeliť ďalšie programy.

Menej na odpad

Oblasť, ktorej plánuje mesto najviac „priškrtiť kohútik“ je Odpadové hospodárstvo. Oproti aktuálnemu roku tu bude objem peňazí menší o 46 100 eur. Ako informujú rokovacie materiály, „Výdavky programu Odpadové hospodárstvo sú nižšie oproti predchádzajúcim rokom z dôvodu, že výdavky týkajúce sa vývozu a uloženia biologického odpadu sú riešené v rámci verejnej zelene a teda sú plánované v programe 12. Prostredie pre život.“

Komunikáciám mesto plánuje znížiť výdavky o 25 000 eur. Do sumy 399 600 bude zahrnutá bežná oprava ciest, zimná údržba, ako aj údržba svetelnej signalizácie. Samostatnou položkou je dopravné značenie, ako aj čistenie mesta a oprava chodníkov. Mesto túto oblasť podľa možností plánuje navýšiť. Čo sa týka dopravy v Šali, tu žiadna zmena nenastala. Suma 85 000 eur by mala ostať na tej istej úrovni. „Výdavky rozpočtu sú plánované transfer na zabezpečenie prepravy obyvateľov prostredníctvom mestskej hromadnej dopravy v meste a opravy autobusových zastávok,“ uvádza sa v materiáloch.

Ďalšou položkou bežných plánovaných bežných výdavkov na rok 2018 je kultúra. Položka 697 800 eur zahŕňa výdavky na opravy objektov, zariadení ako aj mzdy kultúrnych pracovníkov. Do tohto balíka spadajú aj honoráre účinkujúcich počas predstavení, ale aj údržba mestských pamätníkov. „Navrhované sú aj dotácie pre oblasť kultúry na úrovni roku 2017 vo výške 5 000 EUR,“ píše sa v materiáloch o rozpočte, na mestskom webe, sala.sk.

Na bývanie aj zeleň

Nemenej dôležitými oblasťami bežných výdavkov je prostredie pre život a bývanie. Do prvej položky mesto zahrnulo mestskú zeleň a všetko s ňou súvisiace, teda, sadenie, kosenie, smetné nádoby, lavičky a patria tu aj opravy detských ihrísk, fontán aj cintorína. Tu bude položka menšia o 12 900 eur oproti aktuálnemu roku. Podľa zverejnených informácií, výdavky na bývanie sú rozpočtované aj vo výdavkových finančných operáciách na splácanie istiny z prijatých úverov ŠFRB vo výške 105 000 EUR. Mesto ráta s uhradením troch splátok ŠFRB. Oproti roku 2017 je v pláne zníženie výdavkov o 4300 eur na interné služby, teda energie budov, internet a pod. Do Služieb občanom sa znížia výdavky o 950 eur na organizáciu sobášov a akcií, organizovaných Zborom pre občianske záležitosti.

Plusovou položkou s navýšením bežných výdavkov o 1050 eur je Propagácia a marketing. Hradia sa z nej výdavky na reklamu, spoluprácu s partnerskými mestami, ako aj mestské trhy a jarmoky.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM