Zlatica Gregorová Kultúra

Vianočné tvorivé dielne v Šali: Decká navštívili anjeli aj škriatok, FOTO

Príchod sviatkov asi najmilšie prežívajú deti. Tie už netrpezlivo čakajú na Štedrý deň.

Ilustračný obrázok k článku Vianočné tvorivé dielne v Šali: Decká navštívili anjeli aj škriatok, FOTO
38
Galéria
Foto: Zlatica Gregorová

Okrem darčekov to pre ratolesti bude aj radosť z prázdnin, kedy si dosýta užijú vytúžené voľno. Iste aj v spoločnosti svojich kamarátov. Viacerí si možno vytvoria i zopár vianočných dekorácií.

Vianočné dielne

V Šali sa práve tejto téme venovali pracovníčky Mestského kultúrneho strediska (MsKS). Hlavné organizátorky Alexandra Szabová a Katarína Gáborová pripravili Vianočné tvorivé dielne. V pondelok 17. decembra 2018 ste sa v podvečer mohli vybrať do Estrádnej sály Domu kultúry a tešiť sa na zaujímavý program.

Originálne ozdoby

Zimná scenéria so snehuliakom a slávnostne prestretým stolom vyčarili príjemnú atmosféru. Každý kto prišiel, mohol si vybrať ku ktorej lektorke alebo lektorovi sa vyberie a čo bude tvoriť. Na výber bolo vytváranie papierových anjelov, maľba horúcim voskom – enkaustika s Irenou Vozákovou, ale aj tvorba snehuliakov s pani Ľudmilou. O niečo ďalej ste sa mohli pridať ku keramikárke Ivet Bajovej. Ako prezradila, na výber má niekoľko druhov kovových vykrajovačiek, ktoré deti mohli využiť. Keramikárka používa rýchloschnúcu hlinu, preto s ňou nebol žiaden problém. Po vykrojení tvaru stačilo len urobiť dierku na prevlečenie ozdobnej stužky a originálna vianočná ozdoba bola na svete.

Zavítal aj umelec Reinald Kuna, ktorý návštevníkom podujatia ukázal svoje diela – náboženské výjavy umiestnené vo vaječných škrupinách. Deti si mohli vytvoriť aj zaujímavé venčeky z textilných alebo prírodných ozdôb a taktiež si vytvoriť rôzne motívy z papiera, ako stromčeky či Mikulášske čižmy a vyzdobiť ich podľa svojho gusta.

Vianočné zvyky

Kultúrna referentka MsKS Alexandra Szabová po čase pozvala deti aj rodičov, aby si posadali a pozreli si slovenské vianočné zvyky na vlastné oči. Stôl s medom, oblátkami, orechmi a jablkom teda neboli náhodnými kulisami. K stolu si prisadlo dievča a chlapec a asistovala Katka Gáborová z KS Večierka. Deti sa od Alexandry dozvedeli, ako pravé Vianoce v našej krajine vyzerajú od začiatku štedrej večere až po jej ukončenie a rozbehnutie k stromčeku. Deti ochutnali oblátky s medom, rozkrojené jablko od Katky a vyskúšali si aj hádzanie orechov do rohu miestnosti. Navštívili ich aj anjeli so škriatkom, ktorí prítomných potešili veselou náladou. Potom sa už deti opäť venovali vlastnej vianočnej tvorbe.

FOTO, Vianočné tvorivé dielne v Šali: Decká navštívili anjeli aj škriatok
38
Galéria
Foto: Zlatica Gregorová
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM