Zlatica Gregorová Rôzne

Vianoce v šalianskom krízovom centre: Klienti ocenia pokoj aj ochotu ľudí, FOTO

Sviatky sú tu čo nevidieť. Nie každý však má to šťastie, že ich prežije v spoločnosti rodiny, blízkych či priateľov.

Ilustračný obrázok k článku Vianoce v šalianskom krízovom centre: Klienti ocenia pokoj aj ochotu ľudí, FOTO
10
Galéria
Zdroj: Mesto Šaľa

Niekto sa do ťažkej životnej situácie dostali nepriazňou osudu, iní možno aj svojou vinou. Každý však má nárok na pohodu pri sviatočnom stole. Ako si ju vychutnajú klienti Krízového centra v Šali? O tom porozprával vedúci zariadenia Peter Gomboš.

Poradia a pomôžu

Naporúdzi majú dobré rady aj možnosti, aby sa klienti u nich cítili čo najlepšie a pomohli im čo najrýchlejšie sa zaradiť do života. „V súčasnosti máme plný stav, 27 oficiálnych klientov, ale keďže je zima, môžeme ich prijať do 30. Stále sa tu objavujú aj ľudia bez domova, aj nie bez domova, ktorí majú sociálne problémy, ktorí chodia do Nízkoprahového denného centra, kde im poradia dievčatá. Môžu sa u nás osprchovať, dostanú polievku a idú do svojich príbytkov,“ hovorí vedúci Krízového centra Peter Gomboš.

Na zmluvu

Ako ďalej Peter Gomboš hovorí, 10 ľudí je v útulku a ostatní sú v nocľahárni, kam denne prichádzajú. V Šali existujú už tretí rok, takže majú pravidelných klientov. „Máme i zmluvných klientov v útulku, museli podať žiadosť a majú zmluvu na pol roka. Potom si nájdu inú formu bývania alebo sú vylúčení pre neprispôsobivé chovanie, takých klientov však nemajú,“ uviedol Peter Gomboš.

Do centra môžu prísť od 16. 00 hod. V súvislosti s požívaním alkoholu aj s dodržiavaním vnútorného poriadku sa vyskytli občas aj problémy. Klienti jednoducho nerešpektovali kritériá a tak mnohí odišli. Ak ich počas kontroly prichytia, že si priniesli alkohol, na 24 hodín majú zákaz vstúpiť do centra.

Plná hlava myšlienok

Vianoce prežívajú podobne ako ostatní ľudia, samozrejme s istými výnimkami. „Mám dve ramená a v spolupráci s kolegyňami sa snažíme uniesť všetko, čo k vianočným sviatkom patrí. V týchto dňoch mám plnú hlavu myšlienok a nielen tých, ale aj ich realizáciu. Snažím sa zabezpečiť riadnu štedrú večeru, teda ryby, polievku. Máme toho, kto nám to navarí a aj toho, kto nám to zaplatí. Máme aj toho, kto zabezpečí nealko nápoje a ovocie,“ povedal Peter Gomboš. Z Katolíckej charity im prinesú oblátky a pečivo. Už dva roky im ovocím a zeleninou prispievajú z miestneho hypermarketu. Ozývajú sa im sami občania a vždy čosi prinesú, za čo veľmi pekne ďakujú pracovníci aj klienti Krízového centra v Šali.

Sociálne služby i práca

Garantka Nízkoprahového centra v Šali Monika Jurík prezradila, že poskytujú sociálne služby klientom ako napríklad výdaj stravy, hygienu, poradenstvá a to sociálne aj špecializované. „Poskytujeme im aj informácie, kde sú voľné pracovné miesta. Mali sme prípady, že sa ľudia zamestnali a dostali sa z centra preč,“ povedala Monika Jurík a zároveň dodala, že inokedy je s prácou problém.

Klientka zariadenia pani Margita prišla do centra pred dvoma rokmi. Ako povedala, nemá sa na čo sťažovať i keď jej je veľmi ťažko pri spomienke na to, že nemôže byť vo svojom byte. „Vedúci je dobrý, Vianoce sme mali vlani parádne. Ale čím ďalej je to pre mňa ťažké, rodičov som stratila, celú rodinu mám preč, len tu mám zopár kamarátov,“ povedala smutne pani Margita.

Smutný osud

Pán Jozef sa vyjadril, že v zariadení je asi dva mesiace, je spokojný a má sa fajn v rámci možností i napriek tomu, že ho jeho priateľka vyhodila z domu. „Keď sa dá, čo treba, pomôžem, čo vedúci povie, to urobím,“ zdôveril sa pán Jozef.

Vianoce v šalianskom krízovom centre: Klienti ocenia pokoj aj ochotu ľudí, FOTO
10
Galéria
Zdroj: Mesto Šaľa
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM