Zlatica Gregorová Rôzne

Vianoce klopú na dvere aj v Šali: Aké farby a ozdoby v súčasnosti letia?

Prvú adventnú nedeľu máme za sebou. Najkrajšie sviatky v roku sa blížia. Oslovili sme preto pracovníčky šalianskych kvetinárstiev.

Ilustračný obrázok k článku Vianoce klopú na dvere aj v Šali: Aké farby a ozdoby v súčasnosti letia?
Foto: Zlatica Gregorová

Prvých poslov blížiacich sa Vianoc – adventné venčeky si kupujeme, alebo rok čo rok vytvárame podľa svojej fantázie.Budúci týždeň do našich príbytkov zavíta sv. Mikuláš a onedlho toľko očakávané Vianoce. Čo letí v kvetinárstvach v našom okrese a čo patrí medzi najobľúbenejšie vianočné ozdoby? Na to sme sa opýtali pracovníčok kvetinárstiev v šalianskom okrese.

„V našom kvetinárstve ponúkame množstvo vianočných ozdôb. Zákazníci si najviac kupujú klasiku. Z farieb dávajú najväčší dôraz na červenú a zlatú farbu. Asi tak, ako každý rok, najviac si pýtajú vianočné ikebany z čerstvej čečiny, čiže prírodné materiály. Vianočné ikebany vyrobíme podľa želania zákazníka, kto, čo si zažiada. Vianočné gule máme umelé i tradičné zo skla. Zákazníci si vyberajú približne rovnako z oboch druhov,“ hovorí pani Katka zo šalianskeho kvetinárstva.

„Požiadavkám našich zákazníkov sa snažíme plne vyhovieť. Najžiadanejšími farbami tohtoročných Vianoc sú zlatá a červená. Ikebany uprednostňujú prírodné, tie sú momentálne najžiadanejšie. Predávame i rôzne vianočné ozdoby z umelých materiálov, ale i originálne, ručne robené, tie zo skla. Predávajú sa asi približne rovnako. Letia u nás šišky, rôzne ozdobené vetvičky a tiež svetielkujúci snehuliaci“, konštatuje pani Mária.

Farby tohtoročných Vianoc sú červená, zlatá, biela a strieborná. Hitom sú aj „retro“ vtáčiky s pierkami.

„U nás prevažuje záujem zákazníkov o bielu a striebornú farbu. Taktiež je veľký záujem o prírodné materiály, čo sa týka vianočných ozdôb a doplnkov. Ikebany na adventné obdobie ako i na vianočný stôl vytvárame zo živej čečiny – borovice. Rastie obľúbenosť rolničiek – tie sú v súčasnosti veľmi populárne. Hitom u nás sú i vtáčiky s pierkami, ktoré sa predávali kedysi pred rokmi a dnes sú opäť populárne. Myslím si, že čo sa týka vianočných ozdôb, platí zlatá stredná cesta. Nie veľmi jednoduché, ale ani prezdobené doplnky," hovorí pani Konečná z Močenka.

Súčasným trendom podľa kvetinárok z nášho okresu sú vianočné gule z umelých materiálov, pretože sklenenými môže dôjsť ľahko k úrazu a zároveň sú i drahšie. V každom prípade rozhoduje záujem, vkus a v neposlednom rade i peňaženka zákazníka.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM