Zlatica Gregorová Samospráva

Veľký projekt v Šali finišuje: Cyklotrasa prechádza poslednými úpravami, FOTO

Očakávaný projekt prichádza do svojho finále. Po istom zdržaní sa výstavba začala v druhej časti septembra 2018.

Ilustračný obrázok k článku Veľký projekt v Šali finišuje: Cyklotrasa prechádza poslednými úpravami, FOTO
12
Galéria
Foto: Zlatica Gregorová

Chodník pre dvojkolesové tátoše umožní občanom Šale aj Veče dopraviť sa do práce pohodlne a bezpečne. Trasa vedie od kostola vo Veči až k priemyselnému parku chemickej spoločnosti Duslo a.s.

Kadiaľ vedie?

Podľa informácií Úradu pre verejné obstarávanie je výstavba cyklotrasy situovaná na Ul. Nitrianska, pri ceste I/75 a III/1368, v Šali m. č. Veča, na pozemkoch v katastrálnom území Šaľa a v katastrálnom území Močenok.

S optickou brzdou

"Priechody resp. nástupy na priechody sú riešené ukončením s dlažbou s bezbariérovou úpravou – lom dlažby pre imobilné osoby a taktiež s výstražným pásom kontrastnej farby – dlažba pre nevidiacich s polguľovitými výstupkami. Zároveň budú osadené 2 navádzacie pásy plastové. V mieste úrovňového križovania cyklistickej komunikácie a obchvatu boli na základe pripomienok Okresného dopravného inšpektorátu ako aj Slovenskej správy ciest zapracované prvky na zvýšenie bezpečnosti. Priechod pre cyklistov v retroreflexnom podfarbení s blikačmi na cyklotrase, optická brzda tvorená svetelnými pásmi,“ uvádza projektový dokument.

Výhodou tejto trasy je to, že sa vďaka absencii výfukových plynov z automobilov výrazne znížia emisie vysielané do ovzdušia. Občania mesta tak prispejú k celkovej ochrane životného prostredia a podporia svoje zdravie. Po príchode do práce svoj bicykel majú kam umiestniť. K dispozícii budú dva prístrešky s 216 parkovacími miestami, kam si ich odložia a po práci opäť vyzdvihnú.

Vysoké stožiare

V určitých miestach trasy bude zabezpečený pohyb pre cyklistov aj chodcov súčasne, každý však bude mať vyznačený svoj pruh. Po celej dĺžke sú osadené stožiare, ktoré zabezpečia presun a dobrú viditeľnosť jej účastníkov z práce domov a naopak. Celkovo je osadených 161 stožiarov, pričom 1147 má výšku 5 metrov a 14 kusov má výšku 7,5 metra.

Finále

Aktuálne je cyklochodník vyasfaltovaný a stožiare umiestnené. K úplnému dokončeniu diela chýba málo a tak sa už obyvatelia Šale môžu tešiť, keď sa za prácou budú môcť prepraviť na svojom obľúbenom bicykli.

Foto: ilustračné

FOTO, Veľký projekt v Šali finišuje: Cyklotrasa prechádza poslednými úpravami
12
Galéria
Foto: Zlatica Gregorová
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM