Zlatica Gregorová Rôzne

Veľkonočné tradície: Ako ich prežívajú známe Šalianky?

Obľúbené jarné sviatky mnohých z nás sú tu už budúci týždeň. Máte aj vy svoje zaužívané zvyky?

Ilustračný obrázok k článku Veľkonočné tradície: Ako ich prežívajú známe Šalianky?
Zdroj: TASR

Na mnohých miestach v meste prebiehajú veľkonočné tvorivé dielne i výstavy a príprava sviatkov onedlho začne i v našich domácnostiach. Máte aj vy svoje zaužívané zvyky, ktoré dodržiavate, alebo sviatky trávite na peknom výlete, či iným spôsobom? My sme boli zvedaví, aké a či veľkonočné tradície uplatňujú známe Šalianky.

Katarína Gáborová, kultúrna referentka KS Večierka, Šaľa

Katarína Gáborová hneď na prvú otázku odpovedala so smiechom. „Veľká noc? Zatváram sa,“ povedala Katka. Veľkonočné sviatky si viac užívala za dievčenských čias i keď viac z povinnosti, ako radosti. Teraz si ich užije v práci a doma ich prežíva pokojne.„V tieto dni som na Veľkú noc doma len pre najbližších členov mojej rodiny. Tradícií sa príliš nedržíme, sviatky si užívame podľa zaužívaných zvyklostí. Najradšej ich trávim na záhradke, chalupe,“ hovorí Katka.

Katkina veľkonočná špecialita: Marhuľové rezy a Úžasný smotanový zákusok

Alexandra Szabová, hovorkyňa mesta Šaľa

Alexandra Szabová má, tak ako každé sviatky, i tieto má veľmi rada. Ako sa nám zdôverila, v ich rodine si veľmi potrpia na tradície a dodržiavajú ich. A čo ešte prezradila?„Do­držujeme pôst, mamina sa nikdy nezabudne opýtať, či som náhodou nejedla mäso…,„ zdôveruje sa hovorkyňa a ďalej pokračuje "Vo Veľkonočný pondelok sme doma a čakáme kúpačov. Popoludnie si užívame v kruhu rodiny, na rodinnom stretnutí.“

Alexandrina veľkonočná špecialita: Babkin veľkonočný baranček, pri ktorého príprave usilovne sama asistuje.

Veronika Regendová, certifikovaná mediátorka v Šali

Veronika Regendová je polovičnou milovníčkou veľkonočných sviatkov. Neignoruje ich, ale ani príliš neprežíva, zato tie vianočné si užíva naplno. „Sviatky som mala celkom rada, ale len keď som bola malá. Neskôr už ani veľmi nie. Veľkú noc však oslavujeme v prírode. S rodinou a priateľmi ich trávime na chate. Tradície veľmi nedodržiavame striktne, ale aspoň čiastočne,“ povedala nám Veronika.

Veronikina veľkonočná špecialita: Typické veľkonočné jedlá ako údená šunka, chren a babkina syrová roláda

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM