Zlatica Gregorová Správy

Večanom nedá pokoj podpaľač: Decembrového páchateľa majú na muške, FOTO

V mestskej časti Šale ani koniec roka 2018 niektorí občania neprežili v pokoji. Ten im nedoprial niekto, kto na Slnečnej ulici spôsobil požiar.

Ilustračný obrázok k článku Večanom nedá pokoj podpaľač: Decembrového páchateľa majú na muške, FOTO
12
Galéria
Zdroj: Erika Štrbová

Obyvateľom bytovky vo Veči neznámy páchateľ znepríjemňuje život zakladaním požiarov, po ktorých majú spúšť a obavy o svoje životy. Bytovka je odrezaná od prívodu elektriny a priestory sú zaplnené nedýchateľným vzduchom. Žijú tam aj rodiny s malými deťmi a tak je situácia o to ťažšia.

Benzín na dverách

Podľa informácií, ktoré sme získali, je zrejmé, že sa obyvateľom bytovky niekto vedome pokúsil obliať dvere benzínom. Nepríjemnosti sa na Slnečnej ulici neudiali po prvýkrát. Obyvatelia žiadali o pomoc poslanca mesta Šaľa Róberta Andrášiho, ktorý inicioval operatívne kroky a najmä stretnutie kompetentných osôb mesta, aby sa situácia vyriešila v prospech občanov bytovky.

Úmyselné podpálenie

Hasičské aj policajné zložky zasahovali na Slnečnej č. 10 vo Veči dňa 29. decembra 2018 o 01.40 hod. Riaditeľ OR PZ v Šali Roman Révay nám k prípadu povedal: „Mali sme nahlásené dva požiare. Jeden v novembri, keď boli obyvateľom zapálené dvere a druhý v decembri 2018. Koncom roka išlo o zadymenie priestorov, kde ohnisko požiaru bolo nájdené medzi poschodiami. Skutok bol našim technikom kvalifikovaný ako úmyselné podpálenie.“

Veliteľ Hasičského a záchranného zboru v Šali Ľubomír Tuška nám taktiež potvrdil, že v bytovke išlo o silné zadymenie od 3. po 6. podlažie, kde bol spozorovaný požiar v elektro – rozvodňových stúpačkách 3, 4. až 5. podlažie a taktiež o požiar dverí na 4. podlaží. Horela kabeláž a elektrické hodiny.

Zachraňovali aj dieťa

Podľa veliteľa Ľubomíra Tušku na mieste zasahovalo 5 príslušníkov s technikou a autorebrík z hasičskej stanice Šaľa a traja príslušníci s technikou z hasičskej stanice Nitra. Ako veliteľ uviedol: „Pomocou autorebríka bolo vykonané vniknutie do bytu na štvrtom poschodí cez balkón, kde sa nachádzali 4 osoby a jedno batoľa. Boli násilne otvorené bezpečnostné dvere a dve osoby a batoľa boli vyvedené mimo bytovku a batoľa odovzdané RZP. Asistovala aj Mestská polícia v Šali a hliadka z OO PZSR Šaľa.“

Neznáma látka

Ako náš portál informoval Ľubomír Tuška, na miesto zásahu privolali aj zisťovateľa príčin požiaru z OR HaZZ Nitra. „Po šetrení dal políciou privolať policajného psovoda so psom na zisťovanie zápalných látok, pes označil na mieste neznámu zápalnú latku. Vzniklo podozrenie na úmyselné konanie neznámou osobou,“ uviedol veliteľ šalianskych hasičov. Po udalosti bytovku odpojili od elektrických rozvodov, internetu a pevnej linky.

Bez porád

Mestský poslanec Róbert Andráši nám k prípadu povedal: „Obyvatelia bytovky ma oslovili hneď po požiari, že potrebujú pomoc. Na 4.1. som zorganizoval poradu v ich vchode, ktorej sa zúčastnilo 12 vlastníkov zo 16-tich vrátane domovníka Takáča. Mojou úlohou bolo spraviť mediátora, pretože vlastníci bytov sa sťažovali, že nemali minulý rok ani jednu poradu a ani po predošlých dvoch požiaroch, ani teraz a nevedia čo sa deje a čo robí a plánuje domovník Takáč a radi by navrhli aké opatrenia spraviť.“

Ako uviedol Róbert Andráši pre náš portál, obyvatelia trvajú zo strany mesta na častejších hliadkach MsP, MsP a mesto súhlasí. Trvajú na kamerách a nových bezpečnostných dverách. Hostí plánujú vyprevadiť až na prízemie k východu z bytovky.

Prípad riešia

Podľa slov riaditeľa OR PZ v Šali Romana Révaya, v týchto dňoch skúmajú všetky stopy. K zraneniam osôb neprišlo. Tie boli odoslané na kriminálno – expertízne skúmanie. Prípad je v štádiu riešenia a ide o zločin všeobecného ohrozenia. Predpokladaná škoda, ktorá vznikla správcovi bytovky je podľa polície 35 000 eur.

Večanom nedá pokoj podpaľač: Decembrového páchateľa majú na muške, FOTO
12
Galéria
Zdroj: Erika Štrbová
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM