Zlatica Gregorová Samospráva

V Žihárci to roztočia s projektami: Na svoje si prídu deti aj požiarnici

Dediny nášho šalianskeho okresu sa modernizujú. Niekde postupujú pomaly, podľa možností, inde sa na to vrhnú zhurta.

Ilustračný obrázok k článku V Žihárci to roztočia s projektami: Na svoje si prídu deti aj požiarnici
Foto: Zlatica Gregorová

V Žihárci sa rozhodli prednedávnom zmodernizovať dve budovy, vytvoriť športovisko pre deti a mládež a chceli by aj opraviť miestne chodníky.

Pomôže agentúra

Nielen vhodné poveternostné podmienky pomáhajú k rozbehu vonkajších stavebných prác. Počasie veľmi napomôže, podstatné je však mať v rukáve potrebné finančné zabezpečenie. V súčasnosti je možné zapojiť sa do rôznych výzev, na základe ktorých dediny z nášho okresu získavajú finančné dotácie. K tomu je potrebné vypracovanie kvalitnej žiadosti.

V Žihárci uprednostnili Regionálnu rozvojovú agentúru Šaľa a práve tá im žiadosti na štyri aktuálne projekty vypracuje. Obec má v pláne rozbehnúť tieto aktivity: „Športom k zdraviu – Vybudovanie multifunkčného ihriska v obci Žihárec“, „Zlepšenie technického stavu požiarnej zbrojnice v obci Žihárec“, „Zlepšenie energetickej náročnosti budovy – Denný stacionár, Žihárec“ a „Oprava a rekonštrukcia miestnych chodníkov“.

Multiihrisko

K projektu „Športom k zdraviu – Vybudovanie multifunkčného ihriska v obci Žihárec“ sa obec rozhodla získať financie v rámci programu Podpora rozvoja športu na rok 2018. Jeho vyhlasovateľom je Úrad vlády Slovenskej republiky a podľa zverejnených informácií, ide o „podporu projektov zameraných na výstavbu multifunkčných ihrísk s umelým trávnikom a mantinelmi, ktoré sú svojím charakterom určené na prevádzkovanie minimálne dvoch športov, pričom jeden z nich je futbal. Zámerom je podpora výstavby multifunkčných ihrísk slúžiacich predovšetkým deťom a mládeži.“ Obec by tak mohla získať od 35 000 eur do 40 000 eur.

Na požiarnu zbrojnicu

Projekt na „Zlepšenie technického stavu požiarnej zbrojnice v obci Žihárec“, pomôže zmodernizovať budovu miestnej požiarnej zbrojnice, aby bez obáv spĺňala požadované parametre a požiarnici mali kvalitné zázemie pre svoju prácu. Dotáciu poskytne Ministerstvo vnútra SR. Minimálna výška dotácie je podľa MVSR 5 000 eur a maximálna výška dotácie je 30 000 eur.

Zateplia stacionár

Projekt „Zlepšenie energetickej náročnosti budovy – Denný stacionár, Žihárec“ je začlenený do programu „Zvyšovanie energetickej účinnosti existujúcich verejných budov vrátane zatepľovania“. Ako uvádza Envirofond, „maximálna výška podpory na projekt je 200 000 eur a maximálna miera podpory je 95% z oprávnených nákladov projektu“.

Obec by tak po získaní Nenávratného finančného príspevku doplatila zvyšných 5% zo svojho rozpočtu. Zateplením obvodových múrov aj zmodernizovaním celej fasády by obec získala vynovený objekt, kde budú tráviť svoje chvíle klienti Denného stacionára. Bonusom bude šetrenie prevádzkových nákladov ako aj ekologickejší prístup k životnému prostrediu. Obec podľa zverejnených informácií za spracovanie žiadosti RRA zaplatí 500 eur.

Opravia chodníky

V Žihárci sa rozhodli aj dôkladne po zime zreparovať chodníky pre peších. O Nenávratný finančný príspevok sa budú uchádzať s projektom „Oprava a rekonštrukcia miestnych chodníkov“ a s vypracovanou žiadosťou o Regionálnej rozvojovej agentúry. „Minimálna výška dotácie je 1 000 eur. Maximálna výška dotácie je 13 500 eur s tým, že minister financií má právo rozhodnúť o inej výške dotácie,“ informuje Ministerstvo financií SR. Obec agentúre za spracovanie žiadosti zaplatí 300 eur.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM