Zlatica Gregorová Samospráva

V Trnovci chcú čipy: Sprehľadní sa tak evidencia odpadu

Slúžia na rozličné účely, predovšetkým však kvôli spoľahlivej kontrole. V Trnovci nad Váhom sa rozhodli využiť technológiu čipov.

Ilustračný obrázok k článku V Trnovci chcú čipy: Sprehľadní sa tak evidencia odpadu
Zdroj: TASR

Obec v šalianskom okrese sa dlhodobo venuje skvalitňovaniu života svojich obyvateľov a taktiež sú v nej naklonení každému nápadu, ktorý pomôže k všeobecnej modernizácii. Po plánovanej výstavbe Technického dvora a dvora údržby prichádzajú s moderným čipovým systémom.

K novým technológiám patria tzv. RFID čipy. V Trnovci nad Váhom sa rozhodli pomocou nich zlepšiť systém vývozu odpadu. Na 28. zasadnutí Obecné zastupiteľstva, ktoré sa konalo začiatkom septembra tohto roka, o tejto téme diskutovali samotní poslanci.

Potreba inovácie

Návrh na zavedenie čipového systému v oblasti vývozu komunálneho odpadu predniesol prednosta OcÚ Oliver Berecz. Ten na rokovaní informoval, že „obec v snahe o zlepšenie komfortu pri zabezpečovaní zberu komunálneho odpadu a zefektívnenia účtovania množstva odpadu sa snaží prejsť na inovatívnejší spôsob evidencie vývozov nádob a to práve formou RFiD čipov. Do budúcna by mal tento spôsob zjednodušiť nakladanie s odpadmi v obci a tým uľahčiť zamestnancom obce ako aj občanom túto každodennú činnosť. Daný spôsob uľahčí obyvateľom obce a zamestnancom úradu objednávky, evidenciu a vyúčtovanie služby za vývoz komunálneho odpadu.“

Podľa dostupných informácií je zrejmé, že o tomto návrhu poslanci nerokovali po prvý raz. Aktuálne obec plánuje zaviesť nový systém daní a poplatkov a súčasne s ním by mohli uviesť do obehu aj tento nový systém. Vďaka moderným čipom by obyvateľom zjednodušili vývoz odpadu.

Skúšobná prevádzka

Výsledkom rokovania k návrhu je, že členovia Komisia životného prostredia, dopravy, výstavby a poľnohospodárstva pri OZ v Trnovci nad Váhom boli s návrhom oboznámení a podľa zápisnice z rokovania zastupiteľstva odporúčajú „rozbehnúť skúšobnú prevádzku a vyskúšať na jeseň čipový systém v časti obce Nový Trnovec s tým, že na decembrové zastupiteľstvo by sa pripravili postrehy a výsledky skúšobnej verzie a rozhodlo by sa o ďalších krokoch.“ O poznatkoch, ktoré zavedením systému získajú, vás budeme informovať.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM