Zlatica Gregorová Rôzne

V šalianskom okrese vyrastie nové centrum: Recykláciou znížia skládky odpadu

Nášmu okresu sa dostalo významnej pocty. Ako prvé na Slovensku tu vznikne moderné centrum cirkulárnej ekonomiky.

Ilustračný obrázok k článku V šalianskom okrese vyrastie nové centrum: Recykláciou znížia skládky odpadu
Foto: Zlatica Gregorová

Náklady na výstavbu centra aj s technológiami sú vyčíslené na 120 mil. eur. Podstatou bude vyrábanie elektrickej energie a tepla z odpadu.

Veľký tím

Na vzniku plánovaného centra pracoval tím špecialistov nielen zo Slovenska, ale i z Česka, Fínska, Nemecka a z Veľkej Británie. Stodvadsať miliónovú investíciu do objektu vloží jeho majiteľ, ktorým je investičná banka.

Najmodernejšie

„Nové Centrum cirkulárnej ekonomiky vyrastie v okrese Šaľa v lokalite, ktorá poskytuje vhodné podmienky na napojenie do rozvodov tepla a elektrickej siete, ako aj prístup k dopravnej infraštruktúre. Pri výbere lokality a technológií sme nič nepodcenili. Chceme, aby CCE v Šali bolo najmodernejšou stavbou svojho druhu v Strednej Európe s najvyšším európskym emisným štandardom. Chceme, aby sa odpad nevyhadzoval a nezaťažoval životné prostredie, ale využil v prospech ľudí jeho vrátením späť do výroby alebo premenou na lacnú energiu,“ uviedol Marián Christenko, generálny riaditeľ spoločnosti na sala.sk.

V praxi by to malo vyzerať tak, že z časti druhotných surovín v centre opäť vyrobia primárne suroviny, využiteľné v potravinárskom, papierenskom alebo stavebnom priemysle. Zvyšok, podľa informácií spoločnosti, pôjde do Zariadenia na energetické využitie odpadu (ZEVO), kde z neho vznikne teplo a elektrická energia. „Maximálna ročná výroba užitočného tepla môže byť 160 000 MWht a maximálna ročná výroba elektriny môže byť 55.000 Mwhe,“ uvádza spoločnosť.

Náš okres

Okres Šaľa zaujal dobrou infraštruktúrou a v regióne rýchlorastúcou životnou úrovňou. Úmerne s ňou však stúpa aj výška odpadu. Cieľom je, aby sa v centre, ktoré v okrese vznikne, spracoval odpad tak, aby neležal na skládkach, ale sa recykláciou znova sfunkčnil.

Recyklácia

„Namiesto skládkovania, ktoré je v mnohých vyspelých štátoch Európy zakázané, chceme šalianskemu regiónu ponúknuť moderné a bezpečné riešenie, kde sa odpad nebude hromadiť a spôsobovať neriešiteľnú environmentálnu záťaž. Miesto toho sa využije na recykláciu a výrobu tepla a elektrickej energie,  vysvetľuje Marián Christenko. V okrese Šaľa chcú ročne spracovať 130 000 ton.

Objekt aj s modernými technológiami by mal byť sprevádzkovaný v roku 2025 a ponúkne prácu 200 zamestnancom.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM