Zlatica Gregorová Kultúra Správy

V šalianskom Mestskom úrade je výstava: Uvidíte povodie Váhu na fotografiách

O nepríjemných prírodných katastrofách, akými sú povodne, vedia starší i mladší Šaľania. Pozrite si výstavu o povodí Váhu v súvislosti s povodňami.

Ilustračný obrázok k článku V šalianskom Mestskom úrade je výstava: Uvidíte povodie Váhu na fotografiách
Foto: Zlatica Gregorová

O tom, ako to počas povodní v meste i okolí vyzeralo a čo všetko sa robí na ochranu pred ničivou vodnou silou, si môžete pozrieť práve v priestoroch Mestského úradu v Šali.

Sprístupnili tu totiž výstavu k dolnému povodiu Váhu. Je umiestnená hneď vo vstupnom vestibule úradu, takže ju nemôžete minúť. Fotografie a texty sú na stojacich banneroch. Výstava pre verejnosť je k dispozícii od pondelka 6. februára 2017 približne do 20. februára 2017. Dozviete sa viac o Protipovodňových opatreniach /Nad sútokom malého Dunaja a Váhu/, o Povodniach na dolnom Váhu ale i tom, že Váh je najvodnatejšou riekou na Slovensku s plochou povodia 10 641 km². Získate predstavu o tom, ako to asi vyzeralo počas povodne v roku 1997.

Prvá povodeň bola v roku 1405

Vodu považujeme za životodarnú tekutinu. V niektorých prípadoch však dokáže zničiť nielen ľudské príbytky, ale i vzácne životy. Následkom ničivej prírodnej sily, keď voda nepomáha, sú povodne. Ako informuje Štátny archív Nitra, pracovisko Šaľa :“Prvá písomná zmienka na tomto území o povodni je z roku 1405. V nej kráľ Žigmund prikazuje vykonávať protipovodňové opatrenia.“ Povodne sa na tomto území opakovali v pravidelných intervaloch. Od 16. storočia sa počas nasledujúceho storočného obdobia vylievali vody Váhu každých 10 – 15 rokov.

Zdarma pracovali na stavbe protipovodňových násypov

Ako jej zrejmé z historických dokumentov Štátneho archívu Nitra, pracoviska Šaľa, ktorých reprodukcie sú súčasťou výstavy:„Po povodni v roku 1568 bola nariadená občanom v Bratislavskej a Komárňanskej župe zákonom zdarma povinne odpracovať určený počet dní na opravách a novostavbách protipovodňových násypov.“

Dozviete sa viac informácií o chránených prírodných pamiatkach, ako je Bábske jazierko, Bystré jazierko, Čierne jazierko, Jahodnianske jazierko aj Vlčianske mŕtve rameno. Všetko, čo súvisí s povodňami, aj to, kto má na starosti bezpečnosť ochranných hrádzí, uvidíte na výstave.

V Mestskom úrade Šaľa je výstava: Uvidíte povodie Váhu na fotografiách
5
Galéria
Foto: Zlatica Gregorová
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM