Zlatica Gregorová Kultúra

V šalianskom domčeku s vianočnou atmosférou: Pozrite si zbierku štýlových pohľadníc, FOTO

Písanie pozdravov je využívané i dnes. Napriek technickým vymoženostiam na ne niektorí nedajú dopustiť.

Ilustračný obrázok k článku V šalianskom domčeku s vianočnou atmosférou: Pozrite si zbierku štýlových pohľadníc, FOTO
Foto: Zlatica Gregorová

Pozdravy či pohľadnice sa odosielali adresátom pri rôznych príležitostiach. Či už to boli meniny, narodeniny, Veľká noc alebo Vianoce, gratulovalo sa prostredníctvom nich. Okrem toho, že splnili účel textom, adresáta potešili atraktívnym obrázkom a stali sa tak predmetom nejednej zberateľskej vášne. Dokonca sa kedysi osobitne posielali vianočné a neskôr aj novoročné pozdravy PF (péefka) s uvedeným rokom.

Vianočné pohľadnice

K obľúbeným motívom patria vianočné a novoročné pohľadnice. Práve tie vystavujú v Dome ľudového bývania v Šali. Zbierka súkromných papierových pohľadníc je aktuálne k nahliadnutiu v priestoroch domčeka. Pripravili ju pre vás pracovníci Ponitrianskeho múzea a lektorka Domu ľudového bývania Veronika Röseövá.

Rôzne druhy

Ako nám prezradila lektorka Veronika, prehliadka je zložená z tematických okruhov: „Je tu advent, ktorý symbolizujú sviečky, potom náboženský ladený panel, ďalej sú to vianočné pochutiny ako perníčky, záviny, ovocie a pod. Máme tu aj spomienku na našich predkov, potom vianočné ozdoby a stromčeky, ktoré boli kedysi hlavným motívom vianočných pozdravov a taktiež tu máme aj zimné krajinky, nový rok a Silvester.“

Ladove krajinky

Každý exponát dýcha históriou a výrazne evokuje príchod najkrajších sviatkov v roku. Špeciálnymi kúskami sú kreslené pohľadnice od českého maliara Ladu. Pri pohľade na snehom zahalenú krajinu človeka chytá nostalgia. Na doby, keď všetko naokolo bolo pod bielou perinou a deti sa mohli dosýta zabaviť guľovačkou alebo jazdou na saniach.

Výstavu Vianočných pohľadníc si môžete pozrieť od 5. do 20. decembra 2018 od utorka do soboty od 12.30 – 15.30 hod.

V šalianskom domčeku s vianočnou atmosférou: Pozrite si zbierku štýlových pohľad
17
Galéria
Foto: Zlatica Gregorová
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM