Zlatica Gregorová Kultúra

V šalianskej radnici vystavia výtvarné diela: Príležitosť dostanú domáci umelci

V meste sa výtvarnému umeniu na amatérskej úrovni venuje viacero ľudí. Niektorí sú združení v Klube Terra Wag, ktorý funguje 10. rok.

Ilustračný obrázok k článku V šalianskej radnici vystavia výtvarné diela: Príležitosť dostanú domáci umelci
Foto: Zlatica Gregorová

Svoje zázemie majú v ateliéri pri Kultúrnom stredisku Večierka v Šali. Tu si spolu s referentkou strediska Katarínou Gáborovou vytvorili podmienky na tvorbu. Väčšina členov doma nemá toľko priestoru, aby sa pohodlne mohli rozložiť so štetcami, farbami a obrovským plátnom a maľovať.

Galéria v úrade

Podľa slov jednej z nich, maliarky Márie Líškovej, ateliér navštevujú i preto, že sa spolu stretnú, majú si čo povedať aj sa navzájom inšpirovať. Výtvarníci vystavujú na rôznych miestach a teraz sa im ponúka ďalšia možnosť. V súvislosti s nedávnou rekonštrukciou šalianskeho mestského úradu napadlo poslancovi Júliusovi Morávkovi, že by bolo vhodné, aby v úrade našili miesto aj na galériu. Tam by vystavovali domáci umelci, ktorí budú poctení touto možnosťou a klienti by popri vybavovaní úradných záležitostí boli obohatení aj o o umelecké zážitky.

Ako prezradila hovorkyňa Mesta Šaľa Erika Kolerová „v klientskom centre na prízemí si budú vedieť ľudia vybaviť mnoho úradníckych záležitostí. Ak sa však vyberiete na poschodia, nebudete sa musieť pozerať len na biele steny chodieb. Vašu návštevu spestrí zážitok z umeleckých diel.

Osem autorov

Ako informujú zo šalianskej radnice, na chodbách i schodisku budú nainštalované diela zväčša šalianskych umelcov. Tie tam nebudú nastálo, ale budú sa pravidelne obmieňať. V klube je aktuálne približne tridsiatka výtvarníkov zo Šale, Galanty a ďalších časti Západného Slovenska. V úrade onedlho uvidíte „Výber z diel výtvarníkov združenia Terra Wag“ Františka Celenga, Gabriely Kodadovej, Edity Haládikovej, Márie Liškovej, Miroslava Schindlera, Gabriela Szentiványiho, Františka Tótha a Ireny Vozákovej.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM