Zlatica Gregorová Kultúra

V Šali vystavuje partnerské mesto: Prispeli oroslánski kolegovia

Priestory Domu ľudového bývania opäť dýchajú svojskou atmosférou. Po hrách určených pre malých aj veľkých sa tentoraz môžete pozrieť do histórie.

Ilustračný obrázok k článku V Šali vystavuje partnerské mesto: Prispeli oroslánski kolegovia
Foto: Zlatica Gregorová

Mesto Šaľa má už dlhoročnú tradíciu udržiavania vzťahov s partnerskými mestami. Patrí medzi ne i maďarské Oroslány. Vzťah so Šaľou udržiava už od roku 1993. Recipročne sa zástupcovia týchto miest vzájomne pozývajú na podujatia pri rôznych príležitostiach. Či už ide o oblasť umenia alebo športu. K tradičným patrí slovensko – maďarská akcia Banícky deň.

Tentoraz sa mestá rozhodli prehĺbiť a priblížiť kus svojej histórie. Od roku 1995 v maďarskom meste pôsobí Slovenská samospráva. Slováci, tu žijúci, uchovávajú pôvodné tradície svojich predkov, ktorí sa v Oroslány kedysi dávno usadili. V opatere majú i niekoľko historických pamiatok. Tak, ako v Šali nájdete Dom ľudového bývania, tak i v maďarskom meste sa nachádza Slovenský pamiatkový dom.

Exponáty z Oroslány

Počas tohto týždňa až do 24. júna 2017 si v priestoroch domčeka so slamenou strechou môžete pozrieť výsledok spolupráce slovenských a maďarských kolegov. Začala sa tu výstava Prejavy hmotnej ľudovej kultúry Slovákov žijúcich v Maďarsku. Predmety a dekorácie oroslanských obyvateľov – Slovákov, tam žijúcich sú súčasťou prehliadky. Viac o nej nám povedala lektorka Veronika Resoövá. „Momentálne sú tu exponáty zapožičané z domčeka v Orolsány – spriazneného domčeka. Návštevníci tu môžu uvidieť ukážky svojich krojov. Na figurínach sú jednotlivé kusy oblečenia, oplecko, či šatka na ramená. Celkový výzor vidieť na bábikách. Sú odeté v svadobnom ako i slávnostnom odeve. Bábiky, predstavujúce pánov – svadobčanov sú tiež sviatočne oblečené do krojov."

História s modernou tvorbou

Je tu história, ale i súčasná tvorba oroslanských rúk. Môžete tu vidieť patchworkové dekorácie, veľkonočné kraslice, ako i množstvo ručne vytvorených šperkov. Ako dodáva Veronika, „šperky sú dokonca šité. Je tu i niekoľko záberov na Slovenský pamiatkový dom v Oroslány, o ktorý sa starajú Slováci tam žijúci."

Výstava potrvá do 24.6. 2017.

V Šali vystavuje partnerské mesto: Prispeli oroslánski kolegovia
21
Galéria
Foto: Zlatica Gregorová
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM