Zlatica Gregorová Samospráva

V Šali vyrastie historické ihrisko Majk: Vybuduje ho kysucká firma

Mesto už roky udržiava partnerské vzťahy s niekoľkými samosprávami v zahraničí. Je medzi nimi aj maďarské mesto Oroszlány.

Ilustračný obrázok k článku V Šali vyrastie historické ihrisko Majk: Vybuduje ho kysucká firma
Zdroj: Mesto Šaľa

Šaľa nadviazala kontakty s poľským Końskie, fínskym Kuhmo, českým Telčom a ukrajinským Mogiľov – Podoľskij. Nedávno sa spolu s mestom Oroszlány dohodli na užšej obojstrannej spolupráci.

História s hrou

Výsledkom dohody je projekt CULPTPLAY – Vytvorenie interaktívnych tematických parkov, inovatívne použitie kultúrneho dedičstva. V rámci programu Interreg sa obe mestá zaviazali, že na ich území vzniknú originálne ihriská, symbolizujúce historické pamiatky v družobnom meste. V Šali vznikne Majk – detské ihrisko, ktoré priblíži maďarskú pamiatku v podobe kláštora a v Oroszlány zase vybudujú repliku šalianskeho renesančného kaštieľa. Hlavným cieľom projektu je priblíženie histórie a zároveň aj hra v jednom.

Detské ihrisko ponúkne možnosti deťom, mládeži aj dospelým. Na svoje si prídu aj nadšenci fitness a nebude chýbať ani veľká preliezka v tvare maďarského kaštieľa Majk s domčekom a trampolínou. Majk nájde svoje miesto v areáli zimného štadióna.

Aj s dotáciou

Predpokladané investície by mali predstavovať sumu 234 304,70 eur bez DPH. Projekt bude financovaný Mestom Šaľa a prostredníctvom Nenávratného finančného príspevku v rámci programu Interreg. Nedávno sa konala verejná súťaž na výber najvhodnejšieho stavebného dozoru k projektu. Zvíťazila v nej domáca firma.

Vybrali víťaza

V týchto dňoch už Úrad pre verejné obstarávanie zverejnil aj meno toho, kto sa postará o výstavbu historického detského ihriska. Je ňou stavebná firma z Kysuckého Nového mesta, ktorá prišla s najnižšou ponukou. Šaľania tak získajú priamo vo svojom meste ďalšie miesto na šport aj relax.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM