Zlatica Gregorová Kultúra

V Šali víno degustovalo vyše 450 ľudí: Divákov rozpálil aj Kmeťoband, FOTO

V apríli 2018 sa konala odborná degustácia vín. Neskôr víťazi dostali ocenenia a naposledy koštovala aj verejnosť.

Ilustračný obrázok k článku V Šali víno degustovalo vyše 450 ľudí: Divákov rozpálil aj Kmeťoband, FOTO
Zdroj: Mesto Šaľa

Po tom, čo sa súťažiaci vinári dozvedeli, kto obstál najlepšie a vyrába špičkové červené, biele či ružové už koštovka ostala na Šaľanoch. Pre verejnosť totiž Mesto Šaľa s jeho organizátorkou Martinou Čižmárikovou usporiadalo dvojdňový program. Uskutočnil sa 13 a 14. júla 2018 v šalianskom amfiteátri.

Dokupovali poháre

Ako Martina Čižmáriková poznamenala, rozhodli sa používať jedine poriadne vinárske sklenené poháre. „Nalievali sme výlučne do sklenených pohárov. Vieme, že víno je mok kráľov a nebudeme ho dehonestovať tak, že ho budeme piť z plastových pohárov,“ povedala Martina. Pre veľký záujem bolo potrebné poháre dokonca aj dokúpiť, pričom ich bola k degustácii nachystaná šestťstovka.

Degustačná karta

A ako taká degustácia verejnosti vyzerá? Martina Čižmáriková prezrádza, že „celé to funguje na základe degustačnej karty, ktorá stojí 5 eur. Karta obsahuje 25 kupónov v hodnote 20 centov. Tento rok sa predalo 453 degustačných kariet (v hodnote 5 eur).“

Organizátorka Martina pokračuje: "Podľa toho, ako bolo víno ohodnotené v odbornej časti vínnej súťaži – či to bol šampión, zlatá alebo strieborná medaila, sa rozlišovali ceny. Šampión mohli ochutnať za 10 kupónov, víno so zlatou medaila 5 kupónov, strieborná 3 kupóny. Vína, ktoré získali hodnotenie od 80 do 83,99 bodov boli za dva kupóny. A vína pod 80 bodov stáli jeden kupón.“

V renesančnej pivnici

Viac ako 1500 fliaš vína, čo predstavuje 256 vzoriek, bolo uskladnených v priestoroch renesančného kaštieľa. Boli tu optimálne podmienky s veľmi dobrou teplotou. „Samozrejme sme mali pripravené aj tri chladiace boxy. Mali sme obrovský záujem o šampióna v kategórii biele tiché suché vína, ktoré vyhral Peter Pápay z Močenku. Mali sme pripravených 7 kartónov, ktoré sa minuli, v sobotu som objednala ďalších 5 kartónov. Všetky vína od neho sa predali. Veľký záujem bol aj o vína so zlatou medailou,“ doplnila Martina Čižmáriková.

Ako sme sa zo šalianskej radnice dozvedeli, tento rok sa degustácia konala v areáli amfiteátra kvôli oprave mestského úradu a možné je aj to, že sa tak nestalo naposledy.

O rok v amfiku?

Táto varianta sa ukázala ako veľmi dobrá, vyzerá to tak, že aj ďalšie ročníky sa budú organizovať na amfiteátri. Veľký záujem o podujatie podporil aj skvelý kultúrny program – veľa ľudí prišlo aj na vystúpenie Myjavská cimbalovka a v sobotu prilákal ľudí najmä Kmeťoband,“ informovala hovorkyňa Mesta Šaľa Erika Kollerová.

V Šali víno degustovalo vyše 450 ľudí: Divákov rozpálil aj Kmeťoband, FOTO
50
Galéria
Zdroj: Mesto Šaľa
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM