Zlatica Gregorová Samospráva

V Šali vedia, čo je eko: Elektrobus bude šetrný k životnému prostrediu

Mesto Šaľa podporuje ochranu prírody. V súlade s touto koncepciou sa už v meste rozbehlo viacero projektov.

Ilustračný obrázok k článku V Šali vedia, čo je eko: Elektrobus bude šetrný k životnému prostrediu
Zdroj: Petr Bechyně (Citybus.cz)

Modernizácia – znižovanie energetickej náročnosti budovy mestského úradu a budovy večianskeho kultúrneho domu, či dlhoročné ekologické aktivity v Trnovci nad Váhom, naznačujú pozitívny smer k ochrane životného prostredia.

Ekologické mesto

Že sa dá ekologicky správať i v súvislosti s mestskou dopravou dokazuje i prvenstvo Mestskej polície Šaľa, ktorá má vo svojom vozovom parku služobné elektromobily na elektro pohon. Teda bez využitia klasických pohonných látok – spokojne sa nabíjajúce pred budovou mestskej polície. Rodinu elektropomocníkov rozšíri i novučičký elektrobus. Ten by mohol už o pár týždňov brázdiť cesty nášho mesta.

Ako nás pred nedávnom informovala hovorkyňa mesta Šaľa, Alexandra Szabová, „požadovali sme moderný nízkopodlažný autobus s kamerovým systémom, klimatizáciou, možnosťou pripojenia na wifi a samozrejme na elektrický pohon.“

Okrem áut už aj autobus na elektrinu

Ako sme zistili, pôjde o dvanásťmetrový elektrobus značky Perun. Výrobcom autobusu je známa česká značka, ktorej automobily jazdili v celom Československu najmä v 80. rokoch a jazdia dodnes. Vo svojom portfóliu ho bude mať novozámocká spoločnosť Arriva.

Podľa plánov by sa prví cestujúci mohli na ňom zviezť už počas tohtoročného leta. Keďže bude využívať ekologickú prevádzku, bude sa vyznačovať nízkou hlučnosťou a najmä ušetrí životné prostredie. Naraz by elektrobus mohol odviezť približne 80 cestujúcich. Nabíjať by sa mal v priestoroch šalianskej autobusovej stanice.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM