Zlatica Gregorová Správy

V Šali si dajte pozor: Hrozia tropické teploty aj búrky!

Občania nášho mesta opäť prežijú horúci deň. Meteorológovia vydali dva stupne výstrahy.

Ilustračný obrázok k článku V Šali si dajte pozor: Hrozia tropické teploty aj búrky!
Zdroj: TASR

Dnes, t. j. v pondelok 10. júla 2017, by sme si mali dať veľký pozor. Pre okres Šaľa totiž pracovníci SHMÚ vydali výstrahu prvého stupňa pred búrkami a druhého stupňa pred vysokými teplotami.

Obrovské teploty

“V okrese Šaľa  sa ojedinele očakáva dosahovanie maximálnej teploty vzduchu 35 °C. Vysoká teplota predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské zdravie, fyzické aktivity a tvorbu požiarov. Výstraha platí dnes od 14.00 do 18.00 hod. Uvedená teplota vzduchu je v danej ročnej dobe a oblasti zriedkavá a pravdepodobnosť  poškodenia zdravia nadmerným zaťažením organizmu u niektorých osôb je vysoká," uvádza SHMÚ.

Výskyt búrok

Búrky môžeme očakávať dnes 10.7. 2017, v čase od 6.00 do 20.00 hod. “V okrese Šaľa sa očakáva ojedinele výskyt búrok s krúpami, ktoré predstavujú potenciálne nebezpečenstvo  pre ľudské aktivity. S búrkami môžu byť spojené krátkodobé ale intenzívne lejaky, pri ktorých môžu úhrny dosiahnuť 20 – 40 mm a nárazy vetra rýchlosť 18 – 23 m/s (65 – 85 km/h)," pokračuje výstraha SHMÚ.

Ako ďalej informujú zo SHMÚ „Intenzita sprievodných javov je v danej ročnej dobe a oblasti bežná, ale môže spôsobiť škody menšieho rozsahu. Pri spomínaných búrkach je možný výrazný, prechodný vzostup vodných hladín na malých tokoch a výskyt povodňových úkazov mimo tokov (stekanie vody zo svahov, bahnotok, zatápanie pivníc, podchodov, podjazdov).“

Foto: ilustračné

Zdroj: SHMÚ
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM