Zlatica Gregorová Samospráva

V Šali schvaľovali dotácie: Prilepšia si potápači aj hráči mariášu

Samosprávy v našom okrese podporujú tých, čo si to zaslúžia. Na činnosť im neostáva financií nazvyš, preto im podávajú pomocnú ruku.

Ilustračný obrázok k článku V Šali schvaľovali dotácie: Prilepšia si potápači aj hráči mariášu
Foto: Zlatica Gregorová

I koncom minulého roka šalianska radnica dala organizátorom športových podujatí alebo klubom možnosť získať financie. Využiť ich mohli na celkovú činnosť alebo aj na prácu s mládežou.

Tridsať päť žiadostí

Žiadosti bolo potrebné mestu doručiť do 23. februára 2018. Podľa dostupných informácií, mestu Šaľa bolo doručených 35 žiadostí od 26 žiadateľov. Z nich niekoľkí doručili mestu 2 – 3 žiadosti o dotáciu. „Celková výška dotácií z rozpočtu mesta Šaľa na rok 2018 pre oblasť športu je 10 000,00 eur. Celková výška požadovaných dotácií na rok 2018 pre oblasť športu predstavuje výšku 42 995,00 eur,“ uvádza sa v dokumente. Šalianska radnica rozhodla, že tento rok poskytne žiadateľom dotáciu z rozpočtu mesta v celkovej výške 6 480,00 eur. Keďže ide o sumu vyššiu ako 200 eur, o jej prerozdelení museli podľa zákona rozhodnúť poslanci Mestského zastupiteľstva.

Pomoc od mesta

Na druhom zasadnutí MsZ, ktoré sa konalo 22. marca 2018 šalianski poslanci schválili predložený návrh. Ten im odporúčili členovia Komisie mládeže a športu pri MsZ. Vyššie finančné nároky žiadateľov na mestské dotácie bolo potrebné objektívne zhodnotiť, aby každý dostal to, na čo má nárok. Šalianski športovci si vďaka dotáciám pomôžu k uskutočneniu svojich aktivít. O doplatenie potrebných financií sa však už musia postarať svojpomocne. V spolupráci s mestom sa im však bude dýchať ľahšie.

Kto dostane najviac?

Dotácie na tento rok dostanú zástupcovia rôznych športov v meste. Najväčší balík pripadne Občianskemu združeniu Rada Šport a to na organizáciu už tradičného podujatia Beh nočnou Šaľou 2018. Podľa informácií zo šalianskej radnice, suma 800 eur pomôže uhradiť „nákup medailí, prenájom prenosných toaliet, výrobu a tlač plagátov a diplomov a zabezpečenie časomiery a štartovacích čísiel s čipom.“ A ujde sa aj mladým hokejistom. Šalianska radnica prispeje Hokejovému klubu HK Mládež Šaľa a to sumou 700 eur. Tie využijú na hráčsku výstroj a materiálno – technické zabezpečenie klubu.

Podporia podujatia

Bokom neostanú ani milovníci hlbín. Športovému klubu potápačov Hurrican Šaľa mesto prispeje 700 eurovou dotáciou na klubové aktivity a prenájom plaveckých dráh. Dlhodobo úspešní voltižéri z Telovýchovnej jednoty Slávia SOUP Šaľa si pomôžu 600 eurami z mestského rozpočtu. V tomto roku budú totiž organizátormi Slovenského voltížneho pohára 2018 v Šali. Sumou budú môcť uhradiť organizačné náklady a nákup cien. Mesto Šaľa podporilo 200 až 500 – eurovými sumami aj ďalšie športové aktivity. Napríkla d aj organizáciu akcie – Celoslovenského extraligového turnaja v mariáši. Mariášový klub Šaľa – Veča – Nové Zámky tiež získa finančné prostriedky.

Okrem týchto aktivít mesto Šaľa prispeje i usporiadateľom podujatia Streetbal CUPAtletickému klubu Maratón Nitra, ktorý podporuje slovenského reprezentanta v chôdzi Daniela Kováča zo Šale. Športový klub Stepné kozy zo Šale dostane taktiež podporu na zabezpečenie klubu ako aj na Inline korčuliarsku školu pre deti. A na svoje si prídu aj naši karatisti a futbalisti.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM