Kultúra

V Šali sa ukrýva poriadny unikát: V modernej dobe priťahuje nejeden pohľad

V Nitrianskom kraji je veľa zaujímavých pamiatok. Navštívte ich, sú vhodným miestom na relax. Jedno z nich sa nachádza aj v našom meste.

Ilustračný obrázok k článku V Šali sa ukrýva poriadny unikát: V modernej dobe priťahuje nejeden pohľad
Zdroj: Dnes24.sk

Ponitrianske múzeum v Nitre má od roku 2008 vo svojej správe Dom ľudového bývania v Šali. Domček s trstinovou strechou stojí na Štúrovej ulici a v dnešnej modernej dobe ponúka pohľady do dôb dávno minulých. O tejto historickej pamiatke nám viac porozprávala lektorka Veronika Resoövá a riaditeľ Ponitrianskeho múzea v Nitre Anton Števko.

Najstarší v meste

„Dom ľudového bývania v Šali je aktuálne najstarším v Šali. Kedysi to bol dom pána Kunu, ktorý ho obýval spolu s viacčlennou rodinou“, hovorí lektorka Veronika. Má sochovú konštrukciu, čo znamená, že medzi oknami je drevený kmeň stromu, do ktorého je vytesaná socha, slúžiaca ako podporný systém strechy, pričom pomáha odľahčiť steny. Steny sú z výpletu, podobne ako ho poznáme pri košíkoch. Domček je postavený zaujímavým spôsobom: má v zemi osadené koly, omotané výpletom, steny boli následne pomazané hlinou. Podľa slov riaditeľa Ponitrianskeho múzea v Nitre Antona Števka domček pochádza približne z roku 1831 a predstavuje spôsob bývania z 19.- 20. storočia. Zariadenie je mobiliárom Vlastivedného múzea v Galante. V roku 2008 objekt pripadol Nitrianskemu samosprávnemu kraju, vďaka ktorému sa zabezpečila statika i krov domčeka a vykonalo sa tu viacero opráv.

Vstup do domu tvoril pitvor, ďalej dvere do prednej izby i čierna kuchyňa – sadze sa usádzali všade naokolo, kvôli piecke s dvierkami, ústiacimi do kuchyne, preto názov čierna. Dom ľudového bývania má nízke dvere i strop, čo je výnimočné v dnešnej architektúre, avšak tradičné v minulosti. Podľa slov lektorky, do dverí sa ide s pokorou, preto sa pred vstupom do dverí musia návštevníci pamiatky zohnúť.

Originálne fotografie

Dôvodom bolo ekonomickejšie vykurovanie objektu pomocou piecky i menšia spotreba materiálu na stavbu. Predná izba sa využívala na slávnostné príležitosti. Steny zdobia fotografie majiteľa domu pána Kunu i dobové fotografie rodiny v šalianskom odeve. V izbe vedľa kuchyne sú manželské postele a tzv. stoloposteľ, ktorá sa dá roztiahnuť na prístelku, inak sa stôl používal pri príprave jedla. Tu sa stolovalo počas celého dňa.

„Komora bola neobytná, používali ju namiesto špajzy na uskladnenie predmetov sezónneho charakteru ako napr.: truhlice na obilie tzv.súsek alebo susák, koše na chlieb, poľnohospodárske pomôcky – váhy, moržovák, strúhadlo na kapustu, či zásobnice na cibuľu, repu, dokonca i včelí úľ“, dodáva lektorka. Historický komplex dotvára záhradná studňa, hlboká 6,5m.

Počas celého roka sa tu vďaka lektorke konajú rôzne aktivity, tvorivé dielne, premietanie diapozitívov a podobne. Dom ľudového bývania v Šali je otvorený od utorka do soboty od 9.00 hod.-12.00 hod. a od 12.30 – 17.00 hod. .

V Šali sa ukrýva poriadny unikát: V modernej dobe priťahuje nejeden pohľad
7
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM