Správy

V Šali sa rozozvučali kostolné zvony: Uctili si pamiatku na obete vojen, FOTO

Ani Šaľa na svoju minulosť nezabudla. Zapojila sa medzi mestá, ktoré pripravili spomienku pri príležitosti Dňa veteránov.

Ilustračný obrázok k článku V Šali sa rozozvučali kostolné zvony: Uctili si pamiatku na obete vojen, FOTO
10
Galéria
Zdroj: Mesto Šaľa

„11. novembra 2021, presne o 11-tej hodine sa rozozvučali zvony na šalianskom kostole. Pred 103 rokmi presne o 11-tej hodine začalo platiť vojnové prímerie, ktoré podpísali Spojenci s Nemeckom," informuje mesto Šaľa.

Stalo sa tak pri príležitosti Dňa vojnových veteránov, ktorý si v Šali pripomíname od roku 2018.

Obete zo Šale

Medzi obeťami prvého svetového konfliktu boli aj obyvatelia Šale a Veče. Mesto si tak uctilo ich pamiatku.

„V 1. svetovej vojne zaplatilo so svojim životom 9,5 milióna vojakov, 7 miliónov civilistov a 20 miliónov ľudí utrpelo zranenia alebo boli zmrzačení. Obeťami vojny boli i naši Šaľania. V rokoch 1914–1918 prišlo o život 125 Šaľanov a najmenej 11 Večanov. Ich mená a mená tých, ktorí padli i v druhej svetovej vojne sú uvedené na Pamätníku obetiam vojen," prezradila radnica.

Prečítajte si tiež

Spomienková slávnosť sa uskutočnila vo štvrtok 11. novembra. Veniec k pamätníku položil primátor Jozef Belický a predseda Komisie kultúry a cestovného ruchu v Šali Peter Hlavatý.

Vlčie maky

„Toto je vždy príležitosť spomenúť si na niečo významné v našej histórii. Vo vojnách padli naši predkovia. Je to súčasťou našej hrdosti, že sme sa podieľali na historických udalostiach, že sme si slobodu museli vykúpiť krvou,“ povedal primátor.

Všetkým prítomným pripol člen kultúrnej komisie Miroslav Demín červený vlčí mak.

„Symbol vojnových veteránov darovalo mestu Ministerstvo obrany SR a vyrobila ich chránená dielňa Top art. Červené maky pokrývali hroby vojakov na západnom fronte a od roku 1921 sú symbolom 11. novembra," informuje mesto Šaľa.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Ďalšie zaujímavé čítanie

V Šali spomínali na obete vojen
10
Galéria
Zdroj: Mesto Šaľa
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM