Peter Štrbo Kultúra

V Šali sa predviedli divadelné hviezdy. Pozrite si to...

Najlepší mladí divadelníci Slovenska mali zraz v Šali! 41. ročník Zlatej priadky je úspešne za nami a na rad prichádza bilancovanie. Triumf z minulého ročníka obhájil DDS Prvosienka zo Zákamenného. Odborná porota to však pri hodnotení nemala jednoduc

„Festival“ detských divadiel Zlatá priadka priniesol aj vo svojom 41. ročníku pestrú paletu tém a množstvo skvelých predstavení v podaní mladých a talentovaných hercov. Najlepším divadelným súborom sa stal po roku opäť DDS Prvosienka zo Zákamenného s inscenáciou Čas. Druhá priečka patrí DDS Zarambarimburáci z Prešova, ktorý predstavil inscenáciu ŠTUCHNI MA! Cenu za tretie miesto prevzali dva rovnako hodnotené súbory – MoDRé TRaKy Vráble za inscenáciu Kufor, ktorý zožral dieťa a Bebčina z Novej Dubnice za divadelnú hru Števo. V kategórii scénických miniatúr sa z triumfu radoval DDS Trma – Vrma z Popradu, ktorý predstavil scénickú miniatúru Susedky. Víťazi oboch kategórií boli automaticky nominovaní na vyvrcholenie sezóny amatérskeho divadla, na prestížnu prehliadku súborov Scénická žatva – Martin 2012.

Podľa člena odbornej poroty Bela Felixa je úroveň detskej dramatickej tvorivosti, aj napriek uponáhľanej dobe, stále vysoká. „Potvrdzujú to aj úspechy najlepších jednotlivcov a kolektívov nielen na domácej Scénickej žatve v Martine, ale aj na európskych či svetových fórach. Hlavným dôkazom nášho tvrdenia je však to, čo nám každoročne ponúkajú tvorcovia – nové témy, nové spôsoby ich spracovania, rozširovanie priestoru, v ktorom sa detská divadelná tvorivosť tradične udomácnila,“ uviedol Belo Felix vo svojom hodnotení.

Aj keď išlo o prehliadku detskej dramatickej tvorivosti, detské divadelné súbory na Zlatej priadke neponúkali žiadne detské ani povrchné príbehy, rezonovali vážne témy ako tolerancia, budúcnosť planéty, potreba rodičovskej lásky či osamelosť.** „Nie vždy sa tvorcom podarilo v inscenácii realizovať všetky svoje zámery, to však nie je jediné kritérium, v tomto type divadla je proces rovnako dôležitý ako výsledok,“** pokračoval v hodnotení Belo Felix.

[size=14][color=#cc0000]­Vo videu rozhovor s Alenou Štefkovou z Národného osvetového centra i zábery z otváracieho dňa.[/color][/si­ze]

Fotogaléria: Zlatá priadka 2012 (zlatapriadka­.szm.com)

V Šali sa predviedli divadelné hviezdy. Pozrite si to...
1
Galéria
Zlata_priadka_2012
16
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM