Zlatica Gregorová Správy Samospráva

V Šali s novou službou seniorom: Chrániť ich budú elektronickí "anjeli", FOTO

Ľudské zdravie je krehké, obzvlášť, ak je človek v dôchodkovom veku. Nie každému sa pošťastí tráviť zaslúžené voľno so svojimi najbližšími.

Ilustračný obrázok k článku V Šali s novou službou seniorom: Chrániť ich budú elektronickí "anjeli", FOTO
Foto: Zlatica Gregorová

Dospelé deti majú svoj život a pokiaľ nebývajú v spoločnej domácnosti, seniori žijú sami. V prípade potreby sa im nie vždy dostane rýchlej pomoci v životohrozujúcej situácii.

Strážca seniorov

I z tohto dôvodu sa vedenie mesta Šaľa rozhodlo, že svoju spoluprácu s mestskou políciou rozšíri o ďalšiu aktivitu. SeniAngel je prístroj, ktorý plní úlohu akéhosi strážcu. V momente, keď vyšle signál, v šalianskej mestskej polícii získajú ihneď prehľad o volajúcom, aký problém treba riešiť a ako mu môžu pomôcť. Aby sa seniori mohli s prístrojom oboznámiť, Mesto Šaľa a Mestská polícia zorganizovali prezentáciu.

2. samospráva

V priestoroch Denného centra na Hornej ulici v Šali sa 18. septembra 2018 zišli seniori aj zástupcovia médií. Prítomných privítal primátor Šale Jozef Belický aj náčelník Mestskej polície Šaľa Peter Krokavec. Účastníkov akcie privítala hovorkyňa Mesta Šaľa Erika Kollerová, ktorá uviedla, že Šaľa bude 2. samosprávou na Slovensku, ktorá túto službu bude prevádzkovať.

Náčelník Peter Krokavec uviedol, že okolo minúty by už mestský policajt mal reagovať na výstražný signál. „Buď po stlačení SOS alebo ak niekomu dôjde zle, prístroj spadne, keďže má pádový senzor a vtedy sa na mestskej polícii ozve signalizačný maják, ktorý je priamo na stálej službe umiestnený, kde je 24 – hod. služba,“ povedal Peter Krokavec.

Omyl prepáčia

V takejto situácii sa okolo minúty ozve z prístroja mestská polícia, pričom hovor nemusí volajúci ani prijať, mestskí policajti počujú všetko, čo sa u volajúceho deje. Potom už okamžite vyrážajú na určené miesto s pomocou. Ak sa náhodou stane, že vlastník prístroja ho omylom spustí, policajtom po kontaktovaní vysvetlí dôvod a všetko je v poriadku. Mesto zakúpilo aktuálne 25 prístrojov a podľa požiadaviek ich zakúpi viac. Služba SeniAngel je bezplatná, platia sa len dáta na SIM karte, ktoré stoja 12 eur mesačne. Nosí sa na krku alebo vo vrecku.

Praktická ukážka

Seniori, ktorí sa zúčastnili prezentácie prístroja, mali možnosť sa s ním oboznámiť aj ho vyskúšať. Na to sa podujala pani Ľudmila, ktorá s asistenciou náčelníka MsP v Šali Petra Krokavca skúsila, ako sa s ním zaobchádza. „Sú ľudia, ktorí sú na tom veľmi zle, ale nepôjdu do domova. Teraz, tí mladí, keď pracujú, ako asi sa im robí, keď polovička hlavy pracuje na robote a druhá polovička hlavy pracuje na tom, že čo moja mama, alebo babka, čo asi robia, takže v tomto prípade je to úžasná vec,“ zdôverila sa pani Ľudmila.

Šaľa sprístupňuje novú službu seniorom: Chrániť ich budú mestskí policajti, FOTO
19
Galéria
Foto: Zlatica Gregorová
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM