Zlatica Gregorová Rôzne

V Šali rozdávali potraviny: Dostali ich občania v hmotnej núdzi

V našom meste sa odovzdávajú potravinové balíčky pravidelne, štyrikrát do roka. V areáli šalianskej fary ich odovzdávali občanom dve dobrovoľníčky.

Ilustračný obrázok k článku V Šali rozdávali potraviny: Dostali ich občania v hmotnej núdzi
Foto: Zlatica Gregorová

Operačný program potravinovej a základnej materiálnej pomoci 2014 – 2020 zahŕňa i konkrétnu pomoc občanom, ktorí ju potrebujú.

126 potravinových balíčkov

Balíky s potravinami si v stredu 21. februára 2018 mohol prevziať ten, kto spĺňal stanovené podmienky a teda je poberateľom dávok v hmotnej núdzi, alebo patrí do rodiny s nezaopatreným dieťaťom, je invalidný a nemá príjem, je ťažko zdravotne postihnutý, ale aj ten občan mesta Šaľa, ktorý je v krízovej alebo mimoriadne nepriaznivej životnej situácii. Každý jednotlivec má nárok na jeden balíček. V prípade rodiny s nezaopatreným dieťaťom dostanú balíky dva.

"Pre občanov Šale máme 126 balíčkov a je to 68 občanov s tým, že niektorí dostanú viac balíčkov. O ich pridelení rozhoduje Ústredie úradu práce, vlastne tí spracovávajú zoznam. Vždy tam musí byť ten faktor pomoci v hmotnej núdzi. Naše mesto je súčinné s Charitou sv. Jozefa v Nových Zámkoch, mnohí ľudia sa nezdržiavajú v domoch, my ich správne nakontaktujeme,“ povedala referentka MsÚ v Šali, Margaréta Zozuľáková.

Jedna z dobrovoľníčok, ktorá balíky vydávala už druhý rok, sa nášmu portálu zdôverila, že „skutočne sa stretávam s tým, že sú ľudia, ktorí túto pomoc potrebujú a niektorí ozaj nie. A sme za to, aby si tieto zoznamy robili samotné mestá a obce, ktorí tých ľudí viac poznajú a vedia, ktorí to ozaj potrebujú a naopak, ktorí to zneužijú.“

Trinásť a pol kila

Ako sme sa dozvedeli, potravinový balík obsahuje trinásť a pol kilogramové balíčky. Obsahujú dve kilá hladkej múky, dva kilogramy polohrubej múky, 1 kg cukru, olej, sardinky, paštéty, kilo ryže, tri konzervy, tri polievky, dve konzervy, dvoje špagety, dvoje cestoviny, ½ kg fazule, ½ kg šošovice, ½ kg hrachu, kečup.

Pomôžu si baličkom

Opýtali sme sa aj občanov, ktorí si prišli pre balíčky a dozvedeli sme sa, že sa im tešia a veľmi im pomôžu. Viacerí opýtaní občania nemali záujem sa so svojimi pocitmi zdôverovať, našli sa však aj ľudia, ktorí radi odpovedali. „Balíček som prišla zobrať pre babku, ktorá má 88 rokov. Je veľmi chorá a žije u nás už päť rokov. Bola som pre balík aj v novembri,“ povedala pani Katarína. Pristavili sa i pán, ktorého mamka je umiestnená v Domove dôchodcov a tak poctivo prišiel oznámiť, že balík nepreberie i keď si ním mohli pomôcť v domácnosti a využiť potravinovú pomoc.

Informácie o konaní sa ďalšej zbierky vám včas prinesieme na našom portáli.

V Šali rozdávali potraviny: Dostali ich občania v hmotnej núdzi.FOTO
21
Galéria
Foto: Zlatica Gregorová
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM